Κόσμος Τρίτη 28/11/2023, 20:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ευθύνες στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει η Βρετανία για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Sunak

Ευθύνες στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει η Βρετανία για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Sunak

Η διαμάχη μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστών και ως Ελγίνεια μάρμαρα, κλιμακώθηκε την Τρίτη, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν την άλλη για την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών τους.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού το γραφείο του δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως συμφωνήσει ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως δημόσιο βήμα «για να επαναδιαπραγματευτούν ζητήματα που έχουν διευθετηθεί εδώ και πολύ καιρό».

«Απλώς, αν δοθούν διαβεβαιώσεις και δεν τηρηθούν, αυτό θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Sunak στους δημοσιογράφους.

Ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας απέρριψε τη δήλωση ως «ανακριβή».

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καλέσει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει οριστικά τα γλυπτά, ηλικίας 2.500 ετών, που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον ναό του Παρθενώνα το 1806, κατά την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.

Περίπου το ήμισυ της ζωφόρου 160 μέτρων που κοσμούσε τον ναό βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ άλλα 50 μέτρα βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, του οποίου η διάταξη του τελευταίου ορόφου μιμείται τον Παρθενώνα.

Εμφανιζόμενος στο BBC το Σαββατοκύριακο, ο Μητσοτάκης παρομοίασε τον διαχωρισμό των γλυπτών με το κόψιμο της Μόνα Λίζα στη μέση, ένας χαρακτηρισμός που απορρίφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι καινούργιο. Οι θέσεις της Ελλάδας στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη, σύμβουλος του Μητσοτάκη σε θέματα διεθνούς πολιτικής. «Η διαφωνία σε ορισμένα θέματα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε».

Τόσο η Βρετανία όσο και η Ελλάδα δήλωσαν ότι η διαφωνία θέτει σε κίνδυνο την ευκαιρία να συζητηθούν παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία και της κλιματικής κρίσης. Οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν επίσης ένα σχέδιο δράσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας για τη μετανάστευση.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η ακύρωση ήταν πρωτοφανής και ασεβής, αλλά πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν ήθελε να αφήσει τη διαμάχη με τον Sunak να χαλάσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση Cameron – Γεραπετρίτη

Αργότερα την Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, David Cameron και ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσαν Έλληνες διπλωμάτες.

«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός σημείωσε τη διαφωνία αρχών στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η απόφαση του Sunak να ακυρώσει τη συνάντηση επικρίθηκε επίσης από ορισμένα βρετανικά κόμματα της αντιπολίτευσης και μια ομάδα που υποστηρίζεται από Βρετανούς πολιτικούς από διάφορα κόμματα που θέλουν να επιλύσουν το ζήτημα.

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Βρετανικό Μουσείο ως ιδιοκτήτη των γλυπτών.

Η ομάδα, The Parthenon Project, έχει προτείνει μια συμφωνία που θα έβλεπε τα γλυπτά να επανενώνονται στην Αθήνα – χωρίς η Βρετανία και η Ελλάδα να χρειάζεται να συμφωνήσουν σε ποιον ανήκουν.

Ο Ed Vaizey, πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών, ο οποίος συμβουλεύει την ομάδα, δήλωσε ότι η ενέργεια του Sunak ήταν μια «ανατροπή της πλοκής», δεδομένης της προηγούμενης στάσης της Βρετανίας ότι η επίλυση του ζητήματος ήταν θέμα του ίδιου του Βρετανικού Μουσείου.

«Ο πρωθυπουργός έβαλε τον εαυτό του στο επίκεντρο μιας διαμάχης. χωρίς αυτό πραγματικά να χρειάζεται», δήλωσε ο Vaizey στο Sky News. «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός χρειαζόταν πραγματικά να παρέμβει με αυτόν τον τρόπο και αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις σχέσεις μας με την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επικαλείται εδώ και καιρό νόμο που εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να διαθέσει αντικείμενα της συλλογής του στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχούσε ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ζητήσουν την επιστροφή αντικειμένων, αν επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή των μαρμάρων, ο εκπρόσωπος του Sunak δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι, ενδεχομένως, να είναι ένας επικίνδυνος δρόμος και αυτό δεν είναι κάτι που θα υποστηρίξουμε».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η κατά φαντασίαν «συμφωνία» που επικαλείται το Λονδίνο και ο πόλεμος με τον Οσμπορν

Μητσοτάκης – Σούνακ: Το παρασκήνιο της κρίσης λόγω των Γλυπτών

Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Σούνακ – Οι αντιδράσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News