Business & Finance Πέμπτη 18/01/2024, 21:29
BUSINESS & FINANCE

Η Google θα επενδύσει 1 δισ. δολ. σε νέο κέντρο δεδομένων στο Ην. Βασίλειο

Η ανακοίνωση συνέπεσε με το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt στο Νταβός, όπου μίλησε για τις φιλοδοξίες της Βρετανίας στον τομέα της τεχνολογίας και τόνισε τον τομέα ως δυνητικό τομέα ανάπτυξης.

Η Google θα επενδύσει 1 δισ. δολ. σε νέο κέντρο δεδομένων στο Ην. Βασίλειο

Η Google δήλωσε ότι επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα νέο κέντρο δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για τις υπηρεσίες της, κίνηση που θα δώσει ώθηση για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Rishi Sunak, που προσπαθεί να τοποθετήσει τη Βρετανία ως παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία.

Οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν σε μια έκταση 33 στρεμμάτων στο Γουόλθαμ Κρος, βόρεια του Λονδίνου, την οποία η Google απέκτησε το 2020, ανέφερε η εταιρεία αργά την Πέμπτη σε ανακοίνωσή της. Το κέντρο δεδομένων «θα συμβάλει στην εξασφάλιση αξιόπιστων ψηφιακών υπηρεσιών για τους πελάτες του Google Cloud και τους χρήστες της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt στο Νταβός, όπου μίλησε για τις φιλοδοξίες της Βρετανίας στον τομέα της τεχνολογίας και τόνισε τον τομέα ως δυνητικό τομέα ανάπτυξης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στο ελβετικό θέρετρο, ο Hunt δήλωσε ότι η επένδυση αποτελεί μεγάλο σημάδι εμπιστοσύνης στη Βρετανία.

«Αυτό που εντοπίζω εδώ στο Νταβός είναι η αναγνώριση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει ένα από τα μεγάλα τεχνολογικά κέντρα του κόσμου», δήλωσε. «Εταιρείες όπως η Google το αποδεικνύουν αυτό με τις επενδύσεις τους».

Το κέντρο δεδομένων θα είναι το πρώτο της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Διαθέτει άλλα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, όπου έχει επίσης την ευρωπαϊκή της έδρα. Η εταιρεία λέει ότι απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους στη Βρετανία.

Ο Hunt προσπαθεί να δώσει ώθηση στα υποτονικά επίπεδα επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το φθινόπωρο. Το εμβληματικό μέτρο στις φθινοπωρινές δηλώσεις του πέρυσι ήταν η μονιμοποίηση μιας σημαντικής εταιρικής φοροαπαλλαγής, γνωστής ως «full expensing», η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να αφαιρούν το κόστος των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα από τα φορολογητέα κέρδη τους. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πολύ σταθερό μακροπρόθεσμο στοίχημα», δήλωσε ο Hunt για το επενδυτικό περιβάλλον της Βρετανίας, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική των επικείμενων εκλογών. «Ο τεχνολογικός τομέας είναι πλέον τόσο ζωντανός στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχουν πραγματικά την πολυτέλεια να μην είναι εκεί».

Ο Hunt που προετοιμάζεται ήδη για το επόμενο δημοσιονομικό γεγονός -τον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας στις 6 Μαρτίου- δήλωσε ότι θέλει να μειώσει περαιτέρω τους φόρους, αλλά δεν έχει δει ακόμη τις τελικές προβλέψεις από το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού, οι οποίες θα υπαγορεύσουν το περιθώριο ελιγμών του. 

«Αν μπορώ, θέλω να μειώσω τη φορολογική επιβάρυνση και να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ανταγωνιστικό, πιο δυναμικό, πιο ζωντανό», είπε, δείχνοντας προς τις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, όπου οι φόροι είναι «γενικά χαμηλότεροι από ό,τι στην Ευρώπη και οι οικονομίες αναπτύσσονται ταχύτερα».

Σε ξεχωριστή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Νταβός, ο Hunt δήλωσε ότι θέλει επίσης να ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να απελευθερώσει έτσι κεφάλαια που θα επενδυθούν σε βρετανικές επιχειρήσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να συναντηθεί με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τις χρηματιστηριακές τους αξίες, οι οποίες έχουν καταρρεύσει. Οι μετοχές της Barclays Plc έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ η Lloyds Banking Group Plc έχει υποχωρήσει κατά 14% και η NatWest Group Plc κατά περίπου 30%.

Ο Hunt δήλωσε ότι ένα από τα σημεία εστίασης των συζητήσεών του με τα στελέχη των τραπεζών θα είναι το πώς θα ενθαρρυνθεί ο κλάδος των συνταξιοδοτικών ταμείων του Ηνωμένου Βασιλείου να επενδύσει περισσότερο σε εγχώριες μετοχές.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 4%

Στο χείλος της ύφεσης η βρετανική οικονομία

Google Maps: Οι Γάλλοι ζήτησαν περιορισμό διαδρομών στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Συναντήσεις Μητσοτάκη με εκπροσώπους των Intel, Alphabet και Google

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News