Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 21:25
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Ολοκληρώνεται η ιστορική δίκη εναντίον της Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

ΗΠΑ: Ολοκληρώνεται η ιστορική δίκη εναντίον της Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Η αμερικανική κυβέρνηση επέστρεψε στα βασικά στα επιχειρήματα κατά της Google της Alphabet την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας την αποδεικτική φάση μιας δικαστικής μάχης στην οποία έχει κατηγορήσει τον ηγέτη της διαδικτυακής αναζήτησης ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία με τις τακτικές του.

Στη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου και αναμένεται ευρέως να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να αποδείξει ότι η Google είναι μονοπώλιο και έκανε παράνομη κατάχρηση της εξουσίας της για να ευνοήσει το τελικό της αποτέλεσμα.

Ο δικαστής Amit Mehta του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια θα αποφασίσει για την υπόθεση, την πρώτη από τις τέσσερις που αποσκοπούν στον περιορισμό των τεχνολογικών κολοσσών. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια δεύτερη υπόθεση κατά της Google, καθώς και από μία κατά της Meta και της Amazon.com.

Ο καθηγητής οικονομικών του ΜΙΤ Michael Whinston, ο τελευταίος μάρτυρας της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι το μερίδιο αγοράς της Google στις ΗΠΑ που αγγίζει το 90% σήμαινε ότι είχε ελάχιστα κίνητρα για να βελτιώσει την ποιότητα.

«Όταν δεν υπάρχει ανταγωνιστική απειλή, δεν υπάρχει λόγος για επιπλέον επενδύσεις. Και η ποιότητα είναι φθίνει», δήλωσε ο Whinston σε ερωτήσεις του Adam Severt του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενός από τους δικηγόρους που υπέγραψαν την αρχική καταγγελία κατά της Google το 2020.

Ο Whinston διαφώνησε με τα επιχειρήματα της Google ότι ο λόγος προεγκατάστασης στα smartphones ήταν ο ανταγωνισμός με τη Microsoft. Οι πληρωμές της Google προς την Apple και άλλους, συνολικού ύψους 26,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, είναι ουσιαστικά μονοπωλιακά κέρδη που καταβάλλονται στους διανομείς, είπε. «Η Google έβγαλε πολλά κέρδη από αυτές τις συμβάσεις».

Η Alphabet ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 19,69 δισ. δολαρίων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι 13,91 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα ανήλθαν σε 76,69 δισ. δολάρια για το τρίμηνο.

«Η Google έχει ασκήσει σημαντική δύναμη στην αγορά αυξάνοντας τις τιμές. Το έκανε για να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ποσοστό των διαφημιζόμενων», δήλωσε ο Whinston, επικαλούμενος έρευνες της Google που έδειξαν ότι οι διαφημιζόμενοι είχαν μικρή αντίδραση όταν αύξησε τις τιμές των διαφημίσεων. «Κάθε φορά, διαπίστωνε ότι η αύξηση των τιμών είναι κερδοφόρα».

Μάρτυρες από τη Verizon, την κατασκευάστρια εταιρεία Android Samsung και την ίδια τη Google έχουν καταθέσει στο παρελθόν για τις ετήσιες πληρωμές της εταιρείας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αναζήτησή της είναι η προεπιλογή στα smartphones και τα προγράμματα περιήγησης και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στη στρατόσφαιρα.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα διεξαχθούν οι τελικές αγορεύσεις στην τελική φάση της δίκης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News