Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 20:02
BUSINESS & FINANCE

Λευκός Οίκος: Συνάντηση με τους CEOs της Microsoft και της Google για τους κινδύνους της AI

Λευκός Οίκος: Συνάντηση με τους CEOs της Microsoft και της Google για τους κινδύνους της AI

Ο Λευκός Οίκος θα υποδεχθεί την Πέμπτη τους διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της Google της Alphabet Inc και της Microsoft, για να συζητήσουν τους κινδύνους και τις ασφαλιστικές δικλίδες, καθώς η τεχνολογία προσελκύει την προσοχή των κυβερνήσεων και των νομοθετών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η γενική τεχνητή νοημοσύνη είναι σήμερα στο επίκεντρο, με εφαρμογές όπως το ChatGPT να έχουν κερδίσει την προσοχή του κοινού, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επιταχύνουν το λανσάρισμα παρόμοιων προϊόντων που πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τη φύση της απασχόλησης.

Εκατομμύρια χρήστες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν τα νέα εργαλεία, τα οποία, όπως λένε οι υποστηρικτές τους, μπορούν να κάνουν ιατρικές διαγνώσεις, να γράφουν σενάρια, να δημιουργούν νομικά έγγραφα και να διορθώνουν το λογισμικό, γεγονός που οδηγεί σε αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, να στρεβλώσει τις αποφάσεις απασχόλησης και να τροφοδοτήσει απάτες και εκστρατείες παραπληροφόρησης.

«Στόχος μας είναι να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους που βλέπουμε στην τρέχουσα και βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε αυτά τα οφέλη, πρέπει να ξεκινήσουμε με τη διαχείριση των κινδύνων», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, θα συμμετάσχουν ο Sundar Pichai της Google, ο Satya Nadella της Microsoft Corp, ο Sam Altman της OpenAI και ο Dario Amodei της Anthropic, μαζί με την αντιπρόεδρο Kamala Harris και αξιωματούχους της κυβέρνησης, όπως ο προσωπάρχης του Biden, Jeff Zients, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan, η διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Lael Brainard και η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo.

Πριν από τη συνάντηση, ο Altman της OpenAI δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος ασχολείται σοβαρά με το θέμα και ότι θέλουν να το κάνουν σωστά.

«Είναι καλό να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τα όποια προβλήματα», είπε όταν ρωτήθηκε αν ο Λευκός Οίκος κινείται αρκετά γρήγορα όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. «Σίγουρα θα είναι μια πρόκληση, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια επένδυση ύψους 140 εκατ. δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για την έναρξη επτά νέων ερευνητικών ινστιτούτων τεχνητής νοημοσύνης και δήλωσε ότι το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου θα εκδώσει πολιτική καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κορυφαίοι προγραμματιστές AI, συμπεριλαμβανομένων των Anthropic, Google, Hugging Face, NVIDIA Corp, OpenAI και Stability AI, θα συμμετάσχουν σε μια δημόσια αξιολόγηση των συστημάτων AI τους.

Λίγο αφότου ο Biden ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή παρήγαγε ένα βίντεο με ένα δυστοπικό μέλλον κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας του Biden, το οποίο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με εικόνες AI.

Τέτοιες πολιτικές διαφημίσεις αναμένεται να γίνουν πιο συχνές καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία εξαπλώνεται.

Οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τη αυστηρή προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον τομέα της τεχνολογικής ρύθμισης και στη διαμόρφωση αυστηρών κανόνων για τα deepfakes και την παραπληροφόρηση, τους οποίους οι εταιρείες πρέπει να ακολουθούν, διαφορετικά κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.

«Δεν το βλέπουμε αυτό ως αγώνα δρόμου», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ για το θέμα.

Τον Φεβρουάριο, ο Biden υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καλούσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξαλείψουν τις προκαταλήψεις κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση Biden έχει επίσης δημοσιεύσει ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα της AI και ένα πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και το Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν τις νομικές τους εξουσίες για να καταπολεμήσουν τη ζημία που σχετίζεται με την AI.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν υποσχεθεί πολλές φορές να καταπολεμήσουν την προπαγάνδα γύρω από τις εκλογές, τις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, τα ρατσιστικά και σεξιστικά μηνύματα, την πορνογραφία και την εκμετάλλευση παιδιών, καθώς και τα μηνύματα μίσους που στοχεύουν σε εθνικές ομάδες.

Αλλά δεν έχουν επιτύχει, όπως δείχνουν έρευνες και γεγονότα της επικαιρότητας. Μόλις ένα στα πέντε άρθρα ψευδών ειδήσεων στα αγγλικά σε έξι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επισημάνθηκαν ως παραπλανητικά ή αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ακτιβιστικής ΜΚΟ Avaaz, ενώ τα άρθρα σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες δεν επισημάνθηκαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Microsoft: Εξυπνότερο το chatbot του νέου Bing – Από σήμερα διαθέσιμο στο κοινό

Πότε οι μηχανές θα γίνουν εξυπνότερες από τον άνθρωπο – Ο Έλληνας «μάγος» της ΑΙ προβλέπει

IBM: Σταματά τις προσλήψεις για θέσεις εργασίας που μπορεί να καλύψει η AI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News