Κόσμος Δευτέρα 13/11/2023, 13:07
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νέος ΥΠΕΞ ο Cameron – Επιστροφή-έκπληξη στην πολιτική σκηνή

Βρετανία: Νέος ΥΠΕΞ ο Cameron – Επιστροφή-έκπληξη στην πολιτική σκηνή

Σε μια απροσδόκητη κίνηση προέβη ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak, ορίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό David Cameron -τον πολιτικού που είχε προκαλέσει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016- ως νέο υπουργό Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί η αποπομπή της Suella Braverman σχετικά με τον χειρισμό μιας φιλοπαλαιστινιακής πορείας

Ο 57χρονος Cameron αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μετά τον James Cleverly, ο οποίος επελέγη από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να διαδεχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών τη Suella Braverman, που αποπέμφθηκε αφού διατύπωσε έντονες επικρίσεις για την αστυνομία.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο David Cameron είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.

Ο Cameron ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, κατά το οποίο η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απρόσμενη επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της βρετανικής πολιτικής πραγματοποιείται αφού πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και εμπλεκόμενος με τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία κατέρρευσε αργότερα.

Η κατάρρευση της Greensill πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν το στάτους τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο Cameron είχε επικοινωνήσει κατ΄επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την εταιρία.

Το γραφείο του Sunak δήλωσε σήμερα πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News