Κόσμος Τετάρτη 17/05/2023, 09:02
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία θέλει διεθνή συνασπισμό που θα προμηθεύει την Ουκρανία με F-16

Η Βρετανία θέλει διεθνή συνασπισμό που θα προμηθεύει την Ουκρανία με F-16

Το Λονδίνο θέλει να οικοδομήσει «διεθνή συνασπισμό» για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του ολλανδού ομολόγου του Μαρκ Ρούτε.

Οι δυο άνδρες, που συναντήθηκαν με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία, «συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου να οικοδομηθεί διεθνής συνασπισμός για να προμηθεύσει την Ουκρανία με αεροπορικές στρατιωτικές δυνατότητες, υποστηρίζοντας (…) από την εκπαίδευση (χειριστών) ως την παράδοση F-16», αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του κ. Σούνακ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλή αρχή για τον συνασπισμό!», ήταν η αντίδραση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα. Πρόσθεσε πως «ευχαριστεί όλους» όσοι εννοούν να δώσουν μαχητικά στον στρατό του.

Η σύνοδος -μόλις η τέταρτη του πανευρωπαϊκού οργανισμού τα σχεδόν 75 χρόνια της ύπαρξής του- σκοπό είχε να εξεταστούν τρόποι ώστε η Ρωσία να καταστεί ποινικά υπεύθυνη για τις καταστροφές και τα εγκλήματα μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο κ. Σούνακ «επανέλαβε την πεποίθησή του πως η Ουκρανία ανήκει στο NATO», τονίζεται στην ανακοίνωση του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ οι «ηγέτες συμφώνησαν πως έχει σημασία για τους συμμάχους να προμηθεύσουν μακροπρόθεσμη βοήθεια ως προς την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Ο βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο τη Δευτέρα στο Λονδίνο. Δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα στείλει σύντομα στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο κ. Ζελένσκι ζητεί επί μήνες από τους δυτικούς συμμάχους του να διαθέσουν στον στρατό του αεροσκάφη, ώστε να μπορεί να πλήττει σε βάθος τους ρωσικούς σχηματισμούς, κάτι πάντως που δεν θεωρείται πως θα έφερνε ως εκ θαύματος τη λύση και τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.

Τη Δευτέρα στο Λονδίνο, επανέλαβε πως θέλει να δημιουργηθεί «συνασπισμός για τα αεροσκάφη» και δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» επ’ αυτού.

Η Βρετανία έχει παραδώσει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους, πυροβόλα και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και βαριά άρματα μάχης Challenger και εκπαίδευσε ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News