Κόσμος Τρίτη 12/09/2023, 13:51
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Κολομβία παράγει ρεκόρ κόκας

ΟΗΕ: Η Κολομβία παράγει ρεκόρ κόκας

Η παραγωγή της κολομβιανής καλλιέργειας κόκας πέρυσι έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεση, καθώς η αριστερή κυβέρνηση της χώρας επανεξετάζει την προσέγγισή της στα ναρκωτικά.

Πέρυσι 2.300 στρέμματα γης φυτεύτηκαν με κόκα – το κύριο συστατικό της κοκαΐνης – μια αύξηση 13% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η πιθανή παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, με άνοδο 24% πέρυσι σε 1.738 τόνους.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση στις καλλιέργειες κόκας στη χώρα», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του UNODC Candice Welsch, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο Gustavo Petro, ο πρώτος αριστερός ηγέτης της Κολομβίας, ζήτησε να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο η χώρα προσεγγίζει τα ναρκωτικά και περιέγραψε τη στρατιωτικοποιημένη προσέγγιση που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και οι προκάτοχοί του ως αποτυχία που ποινικοποιεί τους φτωχούς αγρότες αντί να αντιμετωπίζει τη χρήση κοκαΐνης ως πρόβλημα υγείας.

«Είναι καιρός να ξαναχτίσουμε την ελπίδα και να μην επαναλάβουμε τους αιματηρούς και θηριώδεις πολέμους, τον άγνωστο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», θεωρώντας τα ναρκωτικά ως στρατιωτικό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα υγείας για την κοινωνία», είπε ο Petro σε μια σύνοδο κορυφής για τα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων.

Παράλληλα, η διοίκηση του Petro επιδιώκει ειρηνευτικές συμφωνίες με οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών και ένοπλες ομάδες οι οποίες έχουν χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της φιλοδοξίες.

Η παραγωγή κόκας στην Κολομβία μειώθηκε για λίγο από το 2017 έως το 2020, καθώς οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc), μιας αριστερής αντάρτικης ομάδας, αποστρατεύτηκαν.

Η ένοπλη σύγκρουση της Κολομβίας – η οποία διεξήχθη μεταξύ του κράτους, των αριστερών ανταρτικών ομάδων, των δεξιών παραστρατιωτικών και των διακινητών ναρκωτικών – έχει σκοτώσει τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους σε έξι δεκαετίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Néstor Osuna, είπε ότι η επιτυχία της κυβέρνησης στην πολιτική για τα ναρκωτικά «θα πρέπει να μετρηθεί με όρους μείωσης της εγκληματικότητας και της φτώχειας στις περιοχές όπου καλλιεργείται η κόκα».

Σε μία περίοδο που η ποσότητα κοκαΐνης είναι πληθώρα, η τιμή της κόκας έχει πέσει στο 30% περίπου των προηγούμενων επιπέδων, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Elizabeth Dickinson, ανώτερη αναλύτρια για την Κολομβία στο International Crisis Group, είπε ότι ένα βασικό ερώτημα για την κολομβιανή κυβέρνηση είναι εάν μπορεί να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές καθώς οι αγρότες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες κόκας: «Αλλιώς θα χάσουμε αυτό το χρυσό παράθυρο ευκαιρίας και θα δημιουργήσουμε το σκηνικό για πολλά ακόμη χρόνια βίας και συγκρούσεων που τροφοδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα φάρμακα απώλειας βάρους θεραπεύουν την άνοια και τον εθισμό στο ναρκωτικά;

Ναρκωτικά και Zoom: Οι κακές συνήθειες της τηλεργασίας που τώρα πρέπει να κοπούν 

Το νέο πρόσωπο του Άμστερνταμ: Πρόστιμο για κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News