Life & Arts Σάββατο 13/05/2023, 17:45
ΥΓΕΙΑ

Ναρκωτικά και Zoom: Οι κακές συνήθειες της τηλεργασίας που τώρα πρέπει να κοπούν 

Ναρκωτικά και Zoom: Οι κακές συνήθειες της τηλεργασίας που τώρα πρέπει να κοπούν 

Οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα, ο Ray ξυπνά, φτιάχνει καφέ, καπνίζει ένα τσιγάρο και κάνει μία ρουφηξιά μαριχουάνας, πριν καθίσει στις πρωινές συναντήσεις του Zoom.

«Ναι, ίσως τα μάτια μου είναι κόκκινα, αλλά κανείς δεν μπορεί να το δει αυτό στο Zoom», λέει ο Ray, στέλεχος σε εταιρία των ΗΠΑ, ο οποίος συνήθως συνεχίζει να κάνει χρήση ναρκωτικών κάθε ώρα που δουλεύει, γεγονός που προέρχεται από τον εθισμό που ανέπτυξε σε διαφόρων ειδών ναρκωτικές ουσίες κατά τη διάρκεια του lockdown στην πανδημία.

«Αν κουραζόμουν στο παρελθόν, θα μπορούσα να πάω να ξαπλώσω», λέει το στέλεχος, το οποίο μιλώντας στο Bloomberg, κρατάει εν μέρει την ανωνυμία του, φοβούμενο μήπως η γνωστοποίηση των συνηθειών του, έχει αντίκτυπο στην καριέρα του. «Τώρα μπορώ απλώς να κάνω χρήση».

Ωστόσο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο Ray μπορεί να μην είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ότι υπάρχουν εκατομμύρια παρόμοιες στο εργατικό δυναμικό. 

Έρευνα: 1/6 εργαζόμενους κάνει χρήση ναρκωτικών 

Μια μελέτη του Μαΐου 2022 από την Federal Reserve Bank of Atlanta εκτιμά ότι ο αριθμός των Αμερικανών σε ηλικία εργασίας (25 έως 54 ετών) που κάνουν χρήση ουσιών έχει αυξηθεί κατά 23% από την περίοδο πριν από την πανδημία, σε 27 εκατομμύρια. Πρόκειται για έναν αριθμό που μεταφράζεται σε περίπου ένα στους έξι ανθρώπους που εργάζονταν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Μάλιστα, η εν λόγω συνήθεια προκάλεσε μείωση 9-26% στο εργατικό δυναμικό, όπως λέει η Karen Kopecky, μια από τις συγγραφείς της έκθεσης, η οποία συνεχίζεται αυτή την περίοδο.

Το Bloomberg μίλησε με μισή ντουζίνα ειδικούς στους εθισμούς που ειδικεύονται κυρίως σε ασθενείς που εργάζονται. Όλοι είπαν ότι τα προγράμματα θεραπείας τους είναι παραπάνω από γεμάτα στον απόηχο της πανδημίας, στα οποία συμμετέχουν άτομα που δουλεύουν με τηλεργασία ή κάποιο υβριδικό μοντέλο. 

Αυτός ο τρόπος ζωής, τους προσφέρει μία επικίνδυνη τριάδα: σταθερούς μισθούς, ευκολία στο να έχουν πρόσβαση σε ναρκωτικά και αλκοόλ μακριά από τους συναδέλφους και ένα κίνητρο να είναι παραγωγικοί σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, οι μη ανιχνεύσιμες συνήθειες ναρκωτικών άνθισαν και μόλις τώρα έρχονται στο φως, καθώς περισσότερες εταιρείες απαιτούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.

«Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι είναι μια προσωρινή φάση και ότι θα επιστρέψουν στο γραφείο και όλα θα πάνε καλά. Τηλεφωνούν και λένε: “Είμαι εθισμένος; Δεν γίνεται να είμαι – εγώ δεν είχα ποτέ θέμα”,» τονίζει η Indra Cidambi, ιατρική διευθύντρια ενός από τα κέντρα θεραπείας. 

Οι κεραίες των εργοδοτών είναι ανοιχτές. Οι τυχαίοι έλεγχοι στο χώρο εργασίας αυξήθηκαν κατά 37% από το 2021 έως το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας First Advantage.

«Βλέπουμε να γίνεται χρήση ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν λιγότερες δικλείδες ασφαλείας», όπως στους τομείς της τεχνολογίας, των οικονομικών και του δικαίου, είπε ο Daniel Angres, ιατρικός διευθυντής στο Chicago’s Positive Sobriety Institute. 

Αλλαξε τα πάντα και ακόμη και έτσι δεν μπόρεσε να απεξαρτηθεί

Φοβούμενος τα χειρότερα, ο Ray σημείωσε ότι εγγράφηκε σε ένα πρόγραμμα μείωσης της βλάβης και μετακόμισε σε μια νέα πολιτεία, μακριά από τους εμπόρους και τους φίλους του που έκαναν χρήση ναρκωτικών, και τα πήγαινε καλά μέχρι το τέλος του 2020. Στόχος του ήταν να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στην υγεία, την ευημερία και τη δουλειά του, χωρίς να απαγορεύει στον εαυτό του παντελώς τη χρήση ουσιών.

Αλλά αντί να μείνει νηφάλιος κατά κύριο λόγο, ο Ray  βρέθηκε να αποκτά μαριχουάνα όταν έβγαζε βόλτα το σκύλο του και να καπνίζει κάθε ώρα. Ακόμα κι έτσι, μπόρεσε να προσληφθεί με πλήρες ωράριο σε ρόλο διευθυντή επικοινωνίας. «Ζω με τα οφέλη της σταδιοδρομίας μου, από όταν ήμουν νηφάλιος», τονίζει.

Σε μία πιο αισιόδοξη νότα, η Cidambi βλέπει συχνά ασθενείς να αυτοθεραπεύονται για να πετύχουν στην εργασία τους.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπρεπε να αποδίδουν είτε αισθάνονταν καλά είτε όχι, έτσι αναζήτησαν όσα χάπια μπορούσαν να πάρουν για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βασικού φόρτου εργασίας τους και αυτό ήταν μια καταστροφή», είπε. Η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη μειώθηκε. «Δεν τους δόθηκαν τα φάρμακα που χρειάζονταν, επομένως αναζητούσαν χάπια από φίλους».

Η επιστροφή στο γραφείο σήμανε καμπανάκι 

Λίγοι από τους ασθενείς της αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως εθισμένους. «Υπάρχει τεράστια άρνηση. Λόγω των ετών σε μια εταιρεία και της καλής φήμης τους, οι εθισμοί τους πέρασαν εντελώς απαρατήρητοι μέχρι που οι εργοδότες τους είπαν: “Πρέπει να επιστρέψετε στο γραφείο”. Εκεί ήταν που ξύπνησαν». Εκείνες οι μέρες στο γραφείο έφεραν τα συμπτώματα στέρησης. «Τότε είναι που αναζήτησαν αποτοξίνωση».

Αν και οι εντολές για επιστροφή στο γραφείο, δεν είναι δημοφιλείς για πολλούς λόγους, οι ειδικοί στον εθισμό, σημειώνουν ότι η αντίσταση προέρχεται με συνέπεια, από εκατομμύρια εξαρτημένους υπαλλήλους.

«Σέρνουν τα πόδια τους γιατί ξέρουν ότι δεν είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από την πανδημία και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάχρηση ουσιών», λέει ο σύμβουλος σε θέματα ουσιών Patrick Krill, πρώην ασκούμενος δικηγόρος που συνέγραψε μια μελέτη αναφορικά με τους δικηγόρους και τη κατάχρηση ουσιών. 

Η Krill συμβουλεύει τα δικηγορικά γραφεία να οικοδομήσουν κουλτούρες όπου οι διευθυντές κάνουν τακτικούς ελέγχους και οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα στη συμβουλευτική. Η κατάχρηση ουσιών αντιμετωπίζεται καλύτερα υποστηρικτικά και με ενσυναίσθηση από άτομα που είναι εκπαιδευμένα να το κάνουν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το νέο πρόσωπο του Άμστερνταμ: Πρόστιμο για κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Είναι σαν ναρκωτικό: Τα 3 σημάδια ότι είστε εθισμένος στο στρες και τι να κάνετε

Έχει κοκαΐνη η Coca Cola; Η αλήθεια κρύβεται στην τραγική ιστορία του δημιουργού της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News