Life & Arts Πέμπτη 7/09/2023, 15:46
ΥΓΕΙΑ

Τα φάρμακα απώλειας βάρους θεραπεύουν την άνοια και τον εθισμό στο ναρκωτικά;

Τα φάρμακα απώλειας βάρους θεραπεύουν την άνοια και τον εθισμό στο ναρκωτικά;

Οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν εάν τα φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της άνοιας και του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αφού πρόσφατες δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στη θεραπεία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Αναλυτικότερα, δεδομένα δοκιμών τελευταίου σταδίου που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα από τη Novo Nordisk έδειξαν ότι η ένεση απώλειας βάρους Wegovy οδήγησε σε «μεγάλες μειώσεις» των συμπτωμάτων που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ των ασθενών σε κίνδυνο.

Το παραπάνω έρχεται εβδομάδες αφότου η δανική φαρμακευτική εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης μελέτης «SELECT», η οποία έδειξε τον ρόλο του φαρμάκου στη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η εταιρεία επιδιώκει να διευρύνει τις αντιλήψεις για το προϊόν της – που από ορισμένους αποκαλείται «φάρμακο ματαιοδοξίας».

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», δήλωσε στο CNBC ο Christian Hendershot, διευθυντής του προγράμματος κλινικής και μεταφραστικής έρευνας για τον εθισμό στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ.

Μια θεραπεία για την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ

Ο Hendershot διερευνά το εάν το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της επιθυμίας για ναρκωτικά ή αλκοόλ, με τον ίδιο τρόπο που το πετυχαίνει για το φαγητό, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

«Υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα πρέπει να κάνουμε την έρευνα για να επικυρώσουμε τα ευρήματα των εκθέσεων με κλινικά δεδομένα», δήλωσε ο Hendershot, ο οποίος αναμένει να δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα το επόμενο έτος.

Εάν οι ευρύτερες εφαρμογές των φαρμάκων αποδειχθούν αποτελεσματικές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες, σύμφωνα με τον Kyle Simmons, καθηγητή φαρμακολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ο οποίος ανέφερε πρώιμες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στη μείωση της επιθυμίας για κοκαΐνη, αμφεταμίνη και οπιοειδή.

Εφαρμογή στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ορισμένοι ερευνητές ελπίζουν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της άνοιας και άλλων γνωστικών διαταραχών.

Ήδη, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση δύο πρωτεϊνών που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον πιο κοινό τύπο άνοιας.

Τώρα, μια δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα εξετάσει ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, για να διαπιστωθεί αν τα φάρμακα λειτουργούν ως προς αυτό.

Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν πιθανές εφαρμογές στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας διαταραχής που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, ορμονικές ανισορροπίες και προβλήματα γονιμότητας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Novo Nordisk: Αυτή είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη

Εκεί όπου η παχυσαρκία αποτελεί ένδειξη πλούτου και κριτήριο πιστοληπτικής ικανότητας

Ερευνα: Η παχυσαρκία αλλάζει τον εγκέφαλο, «χωρίς σημάδια αναστρεψιμότητας»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News