Κόσμος Σάββατο 20/05/2023, 14:24
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι στο εξωτερικό αρχίζουν να ψηφίζουν στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές

Περίπου 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό

Οι Τούρκοι στο εξωτερικό αρχίζουν να ψηφίζουν στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές

Οι Τούρκοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό άρχισαν να ψηφίζουν το Σάββατο στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Τουρκίας μεταξύ του εν ενεργεία Ταγίπ Ερντογάν και του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, καθώς την περασμένη Κυριακή ο Ερντογάν έμεινε λίγο κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη πολιτική του πρόκληση.

Περίπου 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό, σε ένα συνολικό εκλογικό σώμα άνω των 64 εκατομμυρίων, και θα ψηφίσουν από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο, όπου υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, το κυβερνών κόμμα ΑΚ του Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του κέρδισαν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, κέρδισε 44,88% και υπολείπεται του Ερντογάν που πήρε 49,52% διαψεύδοντας τις προσδοκίες των δημοσκοπήσεων ότι θα κερδίσει, σημειώνει το Reuters.

Η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στον εθνικιστή Σινάν Ογκάν, τον υποψήφιο που ήρθε τρίτος με 5,17%, καθώς οποιαδήποτε απόφασή του να υποστηρίξει έναν από τους δύο υποψηφίους στον δεύτερο γύρο θα μπορούσε να έχει καθοριστικό ρόλο.

Η ρητορική του Κιλιτσντάρογλου έχει πάρει εθνικιστική τροπή αφού έμεινε πίσω από τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέτρεψε την είσοδο 10 εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα και ότι ο ίδιος θα τους επαναπατρίσει όλους αν εκλεγεί. 

Σημειώνεται ότι η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, περίπου 4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο Ογκάν είχε κάνει εκστρατεία για την επαναπροώθηση των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,6 εκατομμυρίων Σύρων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στο νότο.

Ο Ερντογάν λέει ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς παλεύει με μια κρίση κόστους ζωής, με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παίρνει πίσω τον κανονισμό για τις πιστωτικές κάρτες

Τουρκία: Σε χαμηλό 6 μηνών τα ομόλογα σε δολάρια – Σε υψηλό 7 μηνών τα CDS

Τουρκία: Ο «τρίτος άνθρωπος» στις εκλογές δηλώνει ανοικτός στο διάλογο

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν παραμένει τόσο δημοφιλής;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News