Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 19:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε χαμηλό 6 μηνών τα ομόλογα σε δολάρια – Σε υψηλό 7 μηνών τα CDS

Τουρκία: Σε χαμηλό 6 μηνών τα ομόλογα σε δολάρια – Σε υψηλό 7 μηνών τα CDS

Τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια διολίσθησαν περαιτέρω την Τετάρτη και το κόστος ασφάλισης του κρατικού χρέους έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε, καθώς η μετεκλογική πτώση της αγοράς μετά την ισχυρή εμφάνιση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επεκτάθηκε σε τρίτη συνεδρίαση.

Οι νέες μειώσεις έφεραν τα ομόλογα της χώρας σε δολάρια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο χρέος της Τουρκίας μέσω των CDS αυξήθηκε σε υψηλό επτά μηνών.

Οι πωλήσεις ξεκίνησαν καθώς το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε ότι υπέβαλε καταγγελίες για πιθανές παρατυπίες σε χιλιάδες κάλπες στις εκλογές της Κυριακής και καθώς ο Ερντογάν όξυνε τον λόγο του κατά των μεταναστών πριν από τον επαναληπτικό γύρο.

«Θα μπορούσαμε να δούμε τα CDS να αυξάνονται στις 900 μονάδες βάσης ή και πάνω από αυτό -εκεί που διαπραγματευόμασταν τον περασμένο Ιούλιο- και αν υποθέσουμε ότι το νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί προς τα ίδια επίπεδα μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, μιλάμε για τη λίρα στα 30 ή 31 προς το δολάριο», δήλωσε ο Gustavo Medeiros, επικεφαλής έρευνας στην Ashmore. «Αυτή είναι μια πρόχειρη, αλλά αρκετά καλή προσέγγιση».

Μετά από μια απροσδόκητα ισχυρή επίδοση, κατά την οποία εξασφάλισε λίγο κάτω από το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την απόλυτη νίκη, ο Ερντογάν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να κερδίσει την επαναληπτική ψηφοφορία της 28ης Μαΐου, αναφέρει το Reuters

Τα CDS σημείωσαν άλμα 25 μονάδων βάσης από το κλείσιμο της Τρίτης στις 682 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Πριν από τις εκλογές ήταν γύρω στις 480 μ.β.

Το ομόλογο που λήγει το 2036 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Tradeweb. 

Οι πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις που λήγουν το 2041 διαπραγματεύονται τώρα σε γενικές γραμμές κάτω από τα 70 σεντς του δολαρίου, ένα επίπεδο που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως περιοχή κινδύνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν παραμένει τόσο δημοφιλής;

Capital Economics: Ο Ερντογάν κερδίζει – Η οικονομία θα πληρώσει το τίμημα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News