Κόσμος Δευτέρα 15/05/2023, 01:16
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προς δεύτερο γύρο εκλογών

Τουρκία: Προς δεύτερο γύρο εκλογών

Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας, που προσωποποιήθηκε στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι προηγούνται – εν μέρει σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τον έλεγχο της επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η συνολική εικόνα παρέμενε για ώρες ασαφής, με τα αντίπαλα πρακτορεία ειδήσεων να αναφέρουν διαφορετικά ποσοστά, αλλά στο τέλος εν πολλοίς να συγκλίνουν.

Ο Ερντογάν, που διατηρούσε προβάδισμα άνω του 50% για αρκετή ώρα, έπεσε κάτω από τον πήχη της νίκης και έτσι τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, μετά από 2 εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, με βάση το 93,67% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει το 49,63%, ο Κιλιτσντάρογλου το 44,63%, ο Ογάν το 5,29% και ο Ιντζέ, το 0,45%. 

Κιλιτσντάρογλου: Ο αντίπαλός μας μπλοκάρει τη βούληση του λαού

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι το στρατόπεδο του Ερντογάν συνεχίζει να κάνει ενστάσεις όσον αφορά στα αποτελέσματα σε ορισμένες κάλπες προκειμένου να μπλοκάρει το σύστημα των επίσημων αποτελεσμάτων.

«Υπάρχουν κάλπες για τις οποίες έχουν γίνει ενστάσεις μέχρι και 11 φορές», είπε, προσθέτοντας: «Μπλοκάρετε τη βούληση του τουρκικού λαού». «Δεν μπορείς να αποτρέψεις αυτό που θα συμβεί μέσω ενστάσεων. Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

Προέτρεψε δε τον Ερντογάν να σταματήσει την «επικοινωνιακή διαχείριση» και ζήτησε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο να ενεργήσει υπεύθυνα.

Η μάχη των μεγάλων πόλεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα στις μεγάλες πόλεις. 

Στην Κωνσταντινούπουλη, ο Κιλιντσντάρογλου συγκεντρώνει το 48,10%, έναντι του 47,03% του Ερντογάν.

Στην Άγκυρα, ο Κιλιντσντάρογλου συγκεντρώνει το 46,90%, έναντι του 46,35% του Ερντογάν.

Τέλος, στη Σμύρνη, ο Κιλιντσντάρογλου συγκεντρώνει το 62,82%, έναντι του 31,90% του Ερντογάν.

Νίκη Κιλιτσντάρογλου βλέπει ο δήμαρχος της Άκγυρας

Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε ότι αναμένει από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να τερματίσει μπροστά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το ποσοστό του Κιλιντσντάρογλου ανέρχεται στο 47,7% και του Ερντογάν στο 45,8%. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα, είναι καθήκον μας να επιδιώξουμε δικαιοσύνη έστω και για μία ψήφο», πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News