Κόσμος Δευτέρα 15/05/2023, 07:40
ΚΟΣΜΟΣ

Eurasia Group: Στο 70-80% εκτινάσσονται οι πιθανότητες νίκης του Ερντογάν

Eurasia Group: Στο 70-80% εκτινάσσονται οι πιθανότητες νίκης του Ερντογάν

Για τεράστια νίκη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά η Eurasia Group, έπειτα από τις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία. Παρότι όλα δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, εντούτοις ο αναλυτής της εταιρείας Emre Peker σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί την ισχυρή δημοτικότητά του, την νίκη-έκπληξη στο κοινοβούλιο και το πλεονέκτημα της θέσης του στην προεδρία για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Περιμένοντας και τα τελικά αποτελέσματα, η Eurasia Group εκτιμά ότι το ποσοστό του Ερντογάν θα διαμορφωθεί στο 48-49%, ανεβάζοντας τις πιθανότητες της νίκης του από το 55% στο 70-80%.

Όπως σημειώνει η εταιρεία αναλύσεων, η ισχυρή επίδοση του Ερντογάν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες πριν στηθούν οι κάλπες έδιναν έως και 5 μονάδες προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, με κάποιες εξ αυτών να προβλέπουν ακόμα και νίκη του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης από τον πρώτο γύρο.

Η Eurasia επισημαίνει την έκπληξη που έκανε ο Ερντογάν κερδίζοντας την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές, όπου το κόμμα του, το AKP τα πήγε όπως αναμενόταν, αλλά οι δύο εταίροι του στις εκλογές τα πήγαν πολύ καλύτερα. Το εθνικιστικό MHP εξασφάλισε το 10% (7% έδιναν οι δημοσκοπήσεις) και το ισλαμιστικό YRP τριπλασίασε το ποσοστό του σχεδόν στο 3%. «Αυτό δείχνει ότι  τα ζητήματα ταυτότητας, τρομοκρατίας και ασφάλειας είχαν απήχηση στην ευρύτερη συντηρητική βάση του Ερντογάν, κάτι που βοήθησε τον πρόεδρο να αντισταθμίσει τις αδυναμίες του στην οικονομία», σημειώνει η Eurasia Group.  

Έτσι, εν όψει και του δεύτερου γύρου, η εταιρεία αναλύσεων σημειώνει ότι ο Ερντογάν έχει ούριο άνεμο για να κερδίσει τον Κιλιτσντάρογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να χρησιμοποιήσει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο και την κοινοβουλευτική του νίκη για να παρουσιάσει την αντιπολίτευση σαν χαμένη. Θα χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα του αξιώματος, όπως για παράδειγμα μέσω εκλογικών παροχών και της μεγαλύτερης ορατότητας που αυτό του δίνει. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την κάμψη του ηθικού της αντιπολίτευσης που δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα λειτουργήσουν υπέρ του Ερντογάν, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ένας παράγοντας που θα κρίνει τον δεύτερο γύρο θα είναι η μοιρασιά των ψήφων του Σινόν Ογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ απίθανο να κερδίσει τη στήριξη του Ογάν, με δεδομένη τη σχέση του με τους Κούρδους ψηφοφόρους. Έτσι, η Eurasia σημειώνει πως ο Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ απίθανο να πάρει το 80% των ψήφων του Ογάν. Εάν ο Ερντογάν εξασφαλίσει το 49% του πρώτου γύρου, για να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου τον δεύτερο γύρο θα πρέπει κάποιοι από τους ψηφοφόρους του προέδρου να αλλάξουν γνώμη ή να μην ψηφίσουν. Και αυτό είναι απίθανο να συμβεί.

«Συνολικά, ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε μια ισχυρή θέση για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Είναι πιθανό να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην τρομοκρατία, την ασφάλεια, τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες και άλλα πολωτικά ζητήματα εν όψει του δεύτερου γύρου. Αυτές οι τακτικές, σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές παροχές και τις υποσχέσεις, θα βοηθήσουν τον Ερντογάν να απομακρύνει τη συζήτηση από τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, συσπειρώνοντας τη βάση του και διαβρώνοντας την στήριξη προς την αντιπολίτευση», καταλήγει η Eurasia.

Διαβάστε επίσης: 

Εκλογές στην Τουρκία: Το θρίλερ παρατείνεται έως τον δεύτερο γύρο

Τουρκία: Προς δεύτερο γύρο εκλογών

Τι ψήφισαν οι Τούρκοι που μένουν Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News