ΚΟΣΜΟΣ

Berenberg Bank: Πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Berenberg Bank: Πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όμως  σύμφωνα με την Berenberg Bank, είναι απίθανο ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα στο 2023, καθώς ούτε η νίκη της Ρωσίας αλλά ούτε και εκείνη της Ουκρανίας συγκεντρώνουν πιθανότητες πάνω από το 50%.

Ο λιγότερο απίθανος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τελειώσει φέτος ο πόλεμος θα ήταν, σύμφωνα με την Berenberg, μια αποτυχία της ρωσικής επίθεσης και στη συνέχεια μια επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, που θα κόψει τον «διάδρομο» των Ρώσων από το Ντονμπάς στην Κριμαία.

Εάν η Ουκρανία κατάφερνε να καταστρέψει την γέφυρα Kerch ανάμεσα στη Ν. Ρωσία και την Κριμαία, και άρα να κόψει τις στρατιωτικές προμήθειες προς την κατεχόμενη Κριμαία, ο Πούτιν ίσως να αναγκαστεί να συμφωνήσει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρει έναν τρόπο διαφυγής, με τον οποίο θα μπορέσει να γλιτώσει την ταπείνωση ενώπιον του ακροατηρίου του στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Berenberg θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της συνέχισης του πολέμου, χωρίς ουσιαστική πρόοδο φέτος. Αυτό γεννά το ερώτημα του εάν ο χρόνος που περνά ευνοεί την Ρωσία ή την Ουκρανία. 

Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία ίσως να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να στέλνει νεοσύλλεκτους στη μάχη  γρηγορότερα από ό,τι η Ουκρανία εξασφαλίζει τα όπλα που χρειάζεται για να τους  αντικρούσει σε όλα τα σημεία του μετώπου. 

Όμως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από τη μία, η Ρωσία έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, καθώς διαθέτει πληθυσμό 140 εκατομμυρίων, έναντι των 40 εκατ. της Ουκρανίας, και άρα μπορεί να στρατολογήσει πολύ περισσότερους. Καθώς ο πόλεμος γίνεται αποκλειστικά στο έδαφος της Ουκρανίας, καταστρέφει μέρος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των υποδομών της χώρας –τόσο πολιτικών όσο και στρατιωτικών- χωρίς η Ρωσία να υφίσταται αντίστοιχες  απώλειες. 

Ωστόσο από την άλλη, οι Ουκρανοί έχουν μεγάλο κίνητρο να αντισταθούν, ενώ ο Πούτιν αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη εσωτερική δυσαρέσκεια με κάθε περαιτέρω επιστράτευση. 

Επιπλέον, η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να αναβαθμίζει τα όπλα της, ενώ η Ρωσία δεν έχει πρόσβαση στις κορυφαίες τεχνολογίες της Δύσης. 

Και βέβαια, η ρωσική οικονομία έχει μπει σε ένα πτωτικό σπιράλ, σημειώνει η Berenberg, προβλέποντας ότι η κατάσταση θα γίνει μη βιώσιμη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. 

Κατόπιν τούτων, η Berenberg καταλήγει ότι η Ουκρανία μπορεί πιθανότατα να επικρατήσει στο τέλος, τουλάχιστον στον βαθμό που θα μπορέσει να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από τις περιοχές που κατέλαβαν τους τελευταίους 12 μήνες, εφόσον η στρατιωτική και πολιτική στήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο συνεχιστεί (ήδη έχει φτάσει στα 155 δισ. δολάρια).

Berenberg Bank: Πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία-1

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, η Ουκρανία μπορεί να ποντάρει στη στήριξη της Δύσης για φέτος και το 2024, όμως οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για το Κίεβο και τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας. 

Διαβάστε επίσης: 

Ian Bremmer: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει

Ομιλία Πούτιν: Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο – Θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας

Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News