Κόσμος Τετάρτη 6/01/2021, 23:55
BLUE WAVE

Στους Δημοκρατικούς και η Γερουσία

Χαμόγελα για τον Τζο Μπάιντεν

Στους Δημοκρατικούς και η Γερουσία

Τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου (Βουλή Αντιπροσώπων + Γερουσία) εξασφάλισαν οι Δημοκρατικοί, καθώς οι δύο υποψήφιοι του κόμματος -Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γόρνοκ- κατάφεραν να επικρατήσουν στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζιας.

Η επικράτηση των Δημοκρατικών στην αμφίρροπη μάχη της πολιτείας, αναμφίβολα κάνει τον νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν να χαμογελάει, καθώς θα έχει με το μέρος του το σύνολο του νομοθετικού σώματος.

Μια τέτοια εξέλιξη, του επιτρέπει να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ευκολία το κυβερνητικό του πρόγραμμα, καθώς και να προχωρήσει το σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γόρνοκ καθίσταται ο πρώτος μαύρος Γερουσιαστής της Τζόρτζια και ο μόλις 11ος μαύρος Γερουσιαστής σ’ όλη την ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικανοί. Ωστόσο, θα έχουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας, καθώς η ψήφος της Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι διπλή. 

Το κόμμα των Δημοκρατικών είχε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής από το μακρινό 2009, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. 

Στις επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν επειδή τον Νοέμβριο κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50%, συμμετείχαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, δηλαδή το 40% των εγγεγραμμένων ψηφόφορων της πολιτείας.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News