Κόσμος Τετάρτη 6/01/2021, 21:50
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Συνέρχεται το Κογκρέσο για να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από το Καπιτωλίο στις ΗΠΑ, οταν χιλιάδες οπαδοί του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικές αρχές να εκκενώσουν όλους τους χώρους, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απώθησαν τους διαδηλωτές. 

Ο Τραμπ, λίγο νωρίτερα, είχε προτρέψει τους διαδηλωτές να πορευτούν ειρηνικά προς το Καπιτώλιο, επιμένοντας ότι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπήρξε νοθεία.

Βίντεο και φωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν στα social media, απεικονίζουν διαδηλωτές να παραβιάζουν τα οδοφράγματα ασφαλείας, περιμετρικά του Καπιτωλίου.

Μάλιστα μία από τις φωτογραφίες απεικονίζει έναν άνδρα να έχει τραβήξει όπλο, ενώ βρίσκεται μέσα σε αίθουσα του Καπιτωλίου. 

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο-1

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης, ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6.00 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο-2

Σήμερα η επικύρωση της νίκης Μπάιντεν

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται να συγκληθεί και το Κογκρέσο, προκειμένου να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, προλειαίνοντας το έδαφος για την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, μια μερίδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών, επικουρούμενοι από τον Τραμπ, έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη. Βέβαια, οι περισσότεροι έχουν χαρακτηρίσει την προσπάθεια μη επικύρωσης ως λαθεμένη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει τη χώρα μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι κερδίζουν τις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία (σ.σ. από κοινού απαρτίζουν το Κογκρέσο). 

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο-3

Σύγκρουση Πενς – Τραμπ

Την ίδια ώρα, σε σύγκρουση ήρθαν -λίγο νωρίτερα- Μάικ Πενς και Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αναφορά του Αμερικανού αντιπροέδρου ότι δεν θα αντιταχθεί στην επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε εν όψει της έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου, ο Μάικ Πενς διαβεβαίωσε ότι θα συναινέσει στην επικύρωση της νίκης του υποψήφιου των Δημοκρατικών, παραπέμποντας μάλιστα στις διατάξεις του Συντάγματος.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την ήττα του, είχε ζητήσει από τον απερχόμενο αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ο οποίος προεδρεύει αυτής της ειδικής συνεδρίασης, να αρνηθεί να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν. 

Στο πλευρό του Πενς τάχθηκε και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜαΚόνελ, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του να εγκρίνουν την εκλογή του Δημοκρατικού προέδρου. 

«Ο Μάικ Πενς δεν έχει το κουράγιο να πράξει αυτό που πρέπει για να προστατεύσει τη χώρα και το Σύνταγμα, δίνοντας στις πολιτείες την ευκαιρία να επικυρώσουν ένα διορθωμένο σύνολο γεγονότων, και όχι τα δόλια και ανακριβή γεγονότα, τα οποία τους ζητήθηκαν να επικυρώσουν προηγουμένους. Οι ΗΠΑ απαιτούν την αλήθεια» έγραψε, πριν από λίγο, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος επιμένει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι έγκυρο και ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επανακαταμέτρηση σε αρκετές πολιτείες, επικαλούμενος τη μικρή διαφορά στις ψήφους. Ωστόσο, το αίτημα του έχει ήδη απορριφθεί από τη δικαιοσύνη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News