Κόσμος Τρίτη 1/12/2020, 20:31
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: O Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το οικονομικό του επιτελείο 

ΗΠΑ: O Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το οικονομικό του επιτελείο 

Το οικονομικό του επιτελείο παρουσίασε ο νεο-εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς προετοιμάζεται να θωρακίσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία προσπαθεί ακόμη να διαφύγει από τον  πολιορκητικό κλοιό της κρίσης του κορωνοϊού. 

Ο Μπάιντεν παρέστη στη γενέτειρά του το Γουίλμινγκτον σήμερα Τρίτη και έχει στο πλάι του εκείνους-ες που έχει επιλέξει για καίριες θέσεις, όπως την πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, την οποία έχει προτείνει για υπουργό Οικονομικών.  

Στις επιλογές του επερχόμενου πλέον Δημοκρατικού προέδρου περιλαμβάνονται η Σεσίλια Ρους, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Πρίνστον την οποία προορίζει ως πρόεδρο στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων και για μέλη του τη Χίδερ Μπούσι και τον Τζάρεντ Μπέρνσταϊν. Παράλληλα τη Νίρα Τάντεν διευθύνουσα σύμβουλο στο think tank Κέντρο Αμερικανικής Προόδου προτίθεται να την ορίσει επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού. 

Όπως κυκλοφορεί από το περιβάλλον του Μπάιντεν, το οικονομικό επιτελείο του προτίθεται να ακολουθήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε σχέση με την αντίστοιχη ομάδα του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στα σχέδια της νέας κυβέρνησης για ενίσχυση της απασχόλησης, μείωση του χάσματος της οικονομικής ανισότητας και βοήθειας στις γυναίκες και στις μειονότητες που έχουν πληγεί βαρέως από την οικονομική ύφεση. 

Οι επιλογές γυναικών από τον Τζο Μπάιντεν για τις κορυφαίες θέσεις της οικονομικής συμβουλευτικής του ομάδας, αντανακλά τη δέσμευσή του για φυλετική ισότητα στα υψηλότερα κλιμάκια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.  

Η Ρους θα είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που θα ηγηθεί του Συμβουλίου των Οικονομικών Συμβούλων και το οποίο δίνει κατευθυντήριες γραμμές στο εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο για την οικονομική πολιτική. 

Η Τάντεν είναι επίσης η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού, ενώ η Γιέλεν η πρώτη γυναίκα ανεξαρτήτως χρώματος, που θα ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. 

Και για τις 3 θέσεις απαιτείται η συναίνεση της Γερουσίας, η οποία επί του παρόντος ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς έστω και με βραχεία κεφαλή και από τις πρώτες αναφορές εμφανίζεται αντίθετη  αναφορικά με το πρόσωπο της Τάντεν. 

Ωστόσο η πλειοψηφία της Γερουσίας θα προσδιορισθεί εκ νέου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις 5 Ιανουαρίου 2021, με τον Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνει καθήκοντα από τις 21 Ιανουαρίου του ίδιου μήνα. 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News