Κόσμος Δευτέρα 30/11/2020, 14:16
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Εμβόλιο: Αίτημα έγκρισης καταθέτει η Moderna – Στο 94,1% η αποτελεσματικότητα

Εμβόλιο: Αίτημα έγκρισης καταθέτει η Moderna – Στο 94,1% η αποτελεσματικότητα

Αίτημα για να λάβει έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων υποβάλλει άμεσα η Moderna, καθώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα άνω του 94%.

Η Moderna είναι η δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία διεκδικεί την έγκριση των αμερικανικών αρχών για την ευρεία διανομή του εμβολίου. Είχε προηγηθεί στις 20 Νοεμβρίου η αίτηση των Pfizer – BioNTech.

Εφόσον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανάψει το πράσινο φως, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα, τότε οι Αμερικανοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο της Moderna εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων.

Άνω του 94% η αποτελεσματικότητα

Η τελική ανάλυση της φαρμακευτικής εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών σε τουλάχιστον 30.000 εθελοντές, καταδεικνύει ότι το προς έγκριση εμβόλιο δημιουργεί ανοσία κατά της Covid-19 σε ποσοστό 94,1%.

Υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, τα οποίας είχαν δημοσιευθεί στις 16 Νοεμβρίου του 2020, είχαν δείξει ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 94%.

«Τα θετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει μια μόλυνση με ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% και κυρίως, την ικανότητα να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο, το οποίο θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας και θα βοηθήσει στην αποτροπή νέων σοβαρών μολύνσεων, νέων νοσηλειών και νέων θανάτων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μανσέλ. 

Αίτημα και στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι εξίσου υψηλή σ’ όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής. Η έγκριση δε, του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων εκτιμάται εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, πιθανώς στις 17 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η Moderna έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες έγκρισης και μ’ άλλους οργανισμούς ανά τον κόσμο, όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News