Κόσμος Δευτέρα 30/11/2020, 13:51
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα συμμαχία με τις ΗΠΑ του Μπάιντεν επιδιώκει η ΕΕ

Νέα συμμαχία με τις ΗΠΑ του Μπάιντεν επιδιώκει η ΕΕ

Να συνάψει μία νέα συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να δώσει τέλος στις εντάσεις που έφερε στις διατλαντικές σχέσεις η εποχή του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσουν τις σχετικές συζητήσεις σήμερα, βάζοντας στο τραπέζι πέντε τομείς πολιτικής στους οποίους θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη συνεργασία με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι τομείς αυτοί είναι η υγεία (και ειδικά η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού), η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της ειρήνης και τη ασφάλειας και η επιβεβαίωση των κοινών αξιών, μεταξύ των οποίων και η πίστη στους κανόνες της πολυμέρειας, αποκαλύπτει το Reuters.

Μάλιστα το σχέδιο που προωθείται κάνει ξεκάθαρη αναφορά «στη στρατηγική πρόκληση την οποία δημιουργεί η αυξανόμενη διεθνής επιθετικότητα» της Κίνας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Το θέμα των διατλαντικών σχέσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχει καλέσει τον Μπάιντεν σε μία κατ΄ ιδίαν Σύνοδο το πρώτο  εξάμηνο του 2021, ενώ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αναμένεται να γίνει και μία ψηφιακή Σύνοδος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι ΗΠΑ και ΕΕ πρέπει να συνάψουν μία νέα συμμαχία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή καθώς και από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν είχε γίνει δεκτή με έκπληξη και δυσαρέσκεια σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς οργανισμούς και η επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα κλιμάκωσαν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Ευρώπη. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη Συνθήκη των Παρισίων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News