Κόσμος Τετάρτη 6/01/2021, 21:37
ΗΠΑ

Κόντρα Τραμπ – Πενς για την επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν

Το Κογκρέσο συνέρχεται σήμερα προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν

Κόντρα Τραμπ – Πενς για την επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν

Σε σύγκρουση ήρθαν Μάικ Πενς και Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αναφορά του Αμερικανού αντιπροέδρου ότι δεν θα αντιταχθεί στην επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου, ο Μάικ Πενς διαβεβαίωσε ότι θα συναινέσει στην επικύρωση της νίκης του υποψήφιου των Δημοκρατικών, παραπέμποντας μάλιστα στις διατάξεις του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο συνέρχεται σήμερα προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα. Ωστόσο, μια μερίδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την ήττα του, είχε ζητήσει από τον απερχόμενο αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ο οποίος προεδρεύει αυτής της ειδικής συνεδρίασης, να αρνηθεί να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν. 

Βέβαια, πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν χαρακτηρίσει την προσπάθεια μη επικύρωσης τως λαθεμένη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει τη χώρα μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα λάβει την απαιτούμενη έγκριση, ώστε να ορκιστεί ως πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι κερδίζουν τις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία (σ.σ. από κοινού απαρτίζουν το Κογκρέσο). 

«Ο Μάικ Πενς δεν έχει το κουράγιο να πράξει αυτό που πρέπει για να προστατεύσει τη χώρα και το Σύνταγμα, δίνοντας στις πολιτείες την ευκαιρία να επικυρώσουν ένα διορθωμένο σύνολο γεγονότων, και όχι τα δόλια και ανακριβή γεγονότα, τα οποία τους ζητήθηκαν να επικυρώσουν προηγουμένους. Οι ΗΠΑ απαιτούν την αλήθεια» έγραψε, πριν από λίγο, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος επιμένει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι έγκυρο και ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επανακαταμέτρηση σε αρκετές πολιτείες, επικαλούμενος τη μικρή διαφορά στις ψήφους. Ωστόσο, το αίτημα του έχει ήδη απορριφθεί από τη δικαιοσύνη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News