Κόσμος Τετάρτη 6/01/2021, 23:26
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ προς διαδηλωτές: Γυρίστε στο σπίτι σας

Απίστευτες εικόνες στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας

Τραμπ προς διαδηλωτές: Γυρίστε στο σπίτι σας

Σκηνές χάους επικρατούν στις ΗΠΑ, και δη στην καρδιά της Ουάσιγκτον -το Καπιτώλιο- όπου εκατοντάδες οπαδοί του Ντόνταλντ Τραμπ εισέβαλαν στο εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, σε μήνυμά του στο Twitter, κάλεσε τους διαδηλωτές να γυρίσουν σπίτι, παρότι -όπως σημείωσε- «μας έκλεψαν», επιμένοντας εν ολίγοις στις κατηγορίες περί νοηθείας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. 

«Ξέρω ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, αλλά τώρα πρέπει να πάτε στα σπίτια σας» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

«Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι» επανέλαβε, αναφέροντας ότι «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς». «Πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να πάτε σπίτι».

Τραμπ προς διαδηλωτές: Γυρίστε στο σπίτι σας-1

Το μήνυμα του Μπάιντεν

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για μία «άνευ προηγουμένου επίθεση στη Δημοκρατία μας». «Επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους. Επίθεση στους αστυνομικούς, στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο».

Και συνέχισε: «Οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής». «Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω».

Σκηνές χάους στο Καπιτώλιο

Οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου, καταγγέλλοντας νοθεία στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση του αποτελέσματος από το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων. 

Μάλιστα, ένας διαδηλωτής κάθισε και στην καρέκλα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Τραμπ προς διαδηλωτές: Γυρίστε στο σπίτι σας-2

Αυτή την στιγμή, άνδρες της Εθνοφρουράς ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση, με στόχο την απομάκρυνση όλων των διαδηλωτών από τους εσωτερικούς χώρους του Καπιτωλίου. 

Πληροφορίες, παράλληλα, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά, έπειτα από πυρά άνδρα της αμερικανικής αστυνομίας.

Λάδι στη φωτιά από τον Τραμπ

Ο Τραμπ, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, προέτρεπε τους ψηφοφόρους του να «πορευτούν ειρηνικά» προς το Καπιτώλιο, επιμένοντας ότι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπήρξε νοθεία.

Τραμπ προς διαδηλωτές: Γυρίστε στο σπίτι σας-3

Άγνωστο αν θα επικυρωθεί απόψε η εκλογή Μπάιντεν

Μετά απ’ όλα αυτά, είναι άγνωστο αν τελικά το Κογκρέσο θα συγκληθεί, προκειμένου να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και να προλειάνει το έδαφος για την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών -επικουρούμενοι από τον Τραμπ- έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη.

Βέβαια, οι περισσότεροι έχουν χαρακτηρίσει την προσπάθεια μη επικύρωσης ως λαθεμένη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει τη χώρα μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζιας, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία (σ.σ. από κοινού απαρτίζουν το Κογκρέσο). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News