Κόσμος Τετάρτη 22/03/2023, 16:28
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πριν τη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι η Γερμανία

Ένα βήμα πριν τη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι η Γερμανία

Η Γερμανία θα μπορούσε να απέχει εβδομάδες από την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στο πλαίσιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την κατανάλωση και την πώληση του ναρκωτικού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Κάρλ Λάουτερμπαχ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχέδια είχαν λάβει «πολύ καλά σχόλι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

«Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα λειτουργεί, δηλαδή θα είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο Λάουτερμπαχ, μετά από μήνες συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε προσχέδια προτάσεων για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης σε ενήλικες τον Οκτώβριο, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ο Λάουτερμπαχ επέμεινε ότι θα προχωρήσουν στη Bundestag – το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας – μόνο εάν οι πρωτοβουλίες είναι συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ, όπως μεταδίδει το CNBC.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η κάνναβη δεν θα ταξινομείται πλέον ως ναρκωτικό και οι πολίτες άνω των 18 θα επιτρέπεται να μεταφέρουν έως και 30 γραμμάρια για προσωπική χρήση. Οι καταναλωτές θα είναι επίσης ελεύθεροι να καλλιεργούν έως και τρία φυτά στο σπίτι και τα αδειοδοτημένα καταστήματα και φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν προϊόντα κάνναβης.

Εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε φάσεις από τώρα έως τα μέσα του 2024. Θα έκανε τη Γερμανία τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη εθνική αγορά κάνναβης στον κόσμο και την πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα επέτρεπε την εμπορική πώλησή της — με δυνητικά σαρωτικές επιπτώσεις για το μπλοκ.

Στην Ολλανδία, η ανάπτυξη και η πώληση του ναρκωτικού είναι τεχνικά ποινικοποιημένη, αν και ανεκτή. Ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η νομιμοποίηση είναι περιορισμένη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Πρόταση για απαγόρευση καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους

Έρευνα: Η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Το Άμστερνταμ αλλάζει: Τέλος η κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News