Κόσμος Δευτέρα 6/03/2023, 21:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πρόταση για απαγόρευση καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους

Ιταλία: Πρόταση για απαγόρευση καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους

Οι προτάσεις του Ιταλού υπουργού Υγείας για επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των πάρκων, σύμφωνα με λεπτομέρειες που αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε την οργή των δεξιών συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο που τον χαρακτήρισαν «κομμουνιστή».

Ο υπουργός Orazio Schillaci, τεχνοκράτης χωρίς κομματικές σχέσεις, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα καταπολεμήσει το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τους εφήβους.

Οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάνουν τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και τις στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa. Η απαγόρευση θα επεκταθεί και στα πάρκα εάν υπάρχουν έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Ο υπουργός Πολιτισμού Vittorio Sgarbi, γνωστός για το ότι εκφράζει τις απόψεις του με έντονο ύφος, χαρακτήρισε την άποψη του Schillaci “εκφοβιστική” και είπε ότι τέτοιες απαγορεύσεις θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καπνίζουν ακόμη περισσότερο.

«Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός αυταρχικού και δικτατορικού κομμουνιστικού καθεστώτος», είπε ο Sgarbi.

Το κορυφαίο Iνστιτούτο Yγείας της Ιταλίας (ISS) ανακοίνωσε ότι περίπου το 24% των ενηλίκων Ιταλών ήταν καπνιστές πέρυσι – περίπου 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2009.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2003, η οποία τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα.

Η υγειονομική ένωση Fondazione Umberto Veronesi υπολογίζει ότι τουλάχιστον 43.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ιταλία κάθε χρόνο για λόγους που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ωστόσο, η προτεινόμενη καταστολή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του κόμματος της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκοψε το τσιγάρο πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είπε ότι η  απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους εξωτερικούς χώρους ήταν «υπερβολική».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα κανονικά τσιγάρα», πρόσθεσε στο Twitter.

Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο πριν περάσουν στο κοινοβούλιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Το Άμστερνταμ αλλάζει: Τέλος η κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Ποιο τσιγάρο προτιμούν οι γιατροί; Τα «βρόμικα» κόλπα της καπνοβιομηχανίας και οι διαφημίσεις

Η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη smoke free χώρα – Τι προβλέπουν οι αυστηροί νόμοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News