Start Ups Τετάρτη 8/12/2021, 20:29
START UPS

Startups: Exits, εξωστρέφεια και τα πρώτα ελληνικά unicorns

Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει χαράξει πορεία ισχυρής ανάπτυξης

Startups: Exits, εξωστρέφεια και τα πρώτα ελληνικά unicorns

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

H ελληνική startup κοινότητα «έτρεξε» με ταχύτατους ρυθμούς τη χρονιά που ολοκληρώνεται και χαρακτηρίζεται από επενδύσεις-ρεκόρ αλλά και σημαντικές εξαγορές. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι το οικοσύστημά μας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του για να επενδύσει κάποιος, καθώς αναδείχθηκε από την πανδημία ως ένας ψηφιακός νομαδικός κόμβος καινοτομίας που αναπτύσσει μία ισχυρή τοπική σκηνή ταλέντων. 

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον αναδεικνύονται από το Startups in Greece 2021-2022 report που δημιούργησε το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και αναλύει, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τα προφίλ των start ups στην Ελλάδα. 

Το EquiFund ολοκληρώνει τον κύκλο του με επιτυχία Τα αποτελέσματα του μηχανισμού χρηματοδότησης EquiFund είναι πλέον ξεκάθαρα, καθώς ο κύκλος του προγράμματος σταδιακά κλείνει. Οι 119 εταιρείες που έχουν εντοπιστεί και επιλεγεί από τους EquiFund-backed VCs, από το τέλος του 2017 έως το 2021, έχουν τραβήξει την προσοχή περισσότερων από 120 εξωτερικών επενδυτών, που προέρχονται από ολόκληρο τον κόσμο.

Το συνολικό ποσό που μοχλεύτηκε μέσω του προγράμματος ξεπερνά τα 210 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή και τρίτων επενδυτών ανέρχεται σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ. 

Η αφρόκρεμα των ελληνικών startups 

Οι 10 κορυφαίες φέτος ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από τα τριπλά σε σύγκριση με την κορυφαία δεκάδα του 2020. 

Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν τη φετινή χρονιά είναι περίπου 70, 30% περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το σύνολο των επενδύσεων που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ – ποσό υπερτριπλάσιο σε σύγκριση με τις γνωστοποιημένες επενδύσεις του περασμένου έτους.

Ακολουθώντας τα mega-rounds των Blueground, Viva Wallet και FlexCar φέτος (50 εκατ. ευρώ έκαστη), τα εξασφαλισμένα ποσά από ελληνικές startups αρχίζουν να φτάνουν σε 3ψήφια νούμερα.

Exits, εξωστρέφεια και οι πρώτοι ελληνικοί… μονόκεροι 

Το 2021 είχε, επίσης, έξι συνολικά εξαγορές, τρεις από τις οποίες μπήκαν απευθείας στη λίστα με τις 10 κορυφαίες όλων των εποχών. Τα exits των Niometrics και Lenses.io εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα €70 εκατ. η καθεμία. Ήταν όμως και η χρονιά των πρώτων «μονόκερων» που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ελληνική επικράτεια (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet), ενώ σημαντικές συμφωνίες καταγράφηκαν και για start ups εκτός του τοπικού οικοσυστήματος.

Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, ενώ, εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή από €100.000 έως €200.000, καθώς και από €400.000 έως €500.000. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος start ups, οι οποίες θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022.

Τι θα συμβεί το 2022; 

Τι ακολουθεί όμως το EquiFund και τι θα συμβεί το 2022 στο τοπίο του Venture Capital; Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) έχει λάβει εντολή διαχείρισης πόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μάλιστα να ελπίζει ότι οι αρχικοί πόροι θα αυξηθούν περαιτέρω, χάρη στη δυνατότητα πρόσθετων κονδυλίων που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ.

Μέσα από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να αναδυθεί μία νέα γενιά διαχειριστών κεφαλαίων, αξιοποιώντας την επιτυχία των προηγούμενων VCs, κάτι που θα βοηθήσει περαιτέρω στη συγκέντρωση χρημάτων για τις ελληνικές εταιρείες. Το σίγουρο είναι ότι, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βιωσιμότητα της τοπικής κοινότητας start up, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περαιτέρω ακμάζον οικοσύστημα. 

Το πλήρες Startups in Greece 2021/2022 report είναι διαθέσιμο για δωρεάν download. Η έκδοση υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ τελεί υπό τη χορηγία των egg – enter.grow.go και Oracle for Startups.

Διαβάστε επίσης:

Startups: Αυτοί είναι οι μισθοί που πληρώνουν στην Ελλάδα

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ η χρηματοδότηση των startups το 2021

Στα «σκαριά» ελληνικό hub στη Silicon Valley

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News