Start Ups Δευτέρα 15/11/2021, 14:57
START UPS

Klarna:Ένα success story με εργαζόμενους εκατομμυριούχους 

H άντληση κεφαλαίων τον περασμένο Ιούνιο που έφερε την αξία της στα 45,6 δισ. δολάρια

Klarna:Ένα success story με εργαζόμενους εκατομμυριούχους 

Η startup Klarna, αποτελεί ένα από τα success story για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, ωστόσο από την επιτυχία της αυτή δεν ωφελούνται μόνο οι επενδυτές και οι ιδρυτές της αλλά και οι εργαζόμενοί της. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του sifted.eu, η σουηδική startup που δραστηριοποίεται στον κλάδο του fintech έχει καταστήσει περισσότερους από 75 πρώην και νυν εργαζόμενούς της εκατομμυριούχους, καθώς έχοντας στην κατοχή τους μερίδιο των μετοχών της εταιρείας, είδαν την αξία των μεριδίων αυτών να φθάνει σε επταψήφια νούμερα. 

Για κάποιους ελάχιστους εξ αυτών, η αξία των μετοχών υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, όπως για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος αποχωρεί από την εταιρεία και τον πρώην επικεφαλής τεχνολογίας. 

Η αξία της μετοχής της Klarna (η οποία σημειωτέον δεν έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο και παραμένει ιδιωτική επιχείρηση) έχει ανέλθει στα 1.756 δολάρια. Για να φθάσει σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη η τιμή της μετοχής, προηγήθηκε η άντληση κεφαλαίων τον περασμένο Ιούνιο που έφερε την αξία της στα 45,6 δισ. δολάρια, καθιστώντας την πιο πολύτιμη ιδιωτική startup στην Ευρώπη και την δεύτερη πολυτιμότερη fintech στον κόσμο. 

Η σουηδική εταιρεία στα 15 χρόνια ζωής πάντα ακολουθούσε πολιτική ανταμοιβής των υπαλλήλων της με μετοχές της. Πέρυσι η εταιρεία έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους της που απασχολούνται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην Klarna, να προβούν σε αγορές μετοχών σε προνομιακή τιμή. 

Όπως επισημαίνει το sifted, επί του παρόντος οι μέτοχοι της εταιρείας είναι μεν εκατομμυριούχοι αλλά στα «χαρτιά». Ωστόσο αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά δίχως κανένα απρόοπτο, η Klarna θα περάσει την πόρτα του χρηματιστηρίου και οι μετοχές της θα πάρουν αυτόματα «σάρκα και οστά». 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το sifted, τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν 434.000 μετοχές με δικαιώματα προαίρεσης για τους εργαζόμενους. Αν εξασκηθούν αυτά τα δικαιώματα, τότε ενδεχομένως να προκύψουν νέοι εκατομμυριούχοι, σε μια περίπτωση επιχείρησης που μοιάζει να είναι βγαλμένη μέσα από παραμύθι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από sifted.eu 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News