Start Ups Τετάρτη 8/12/2021, 07:08
START UPS

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ η χρηματοδότηση των startups το 2021

Το 2021 οι ΙΡΟs των τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη ξεπέρασαν αυτές στις ΗΠΑ, φθάνοντας τις 122 έναντι 90

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ η χρηματοδότηση των startups το 2021

Το ποσό ρεκόρ των 121 δισ. δολαρίων αναμένεται να φθάσει η συνολική χρηματοδότηση που θα αντλήσουν οι ευρωπαϊκές startups το 2021, ένα ποσό που είναι τριπλάσιο με το αντίστοιχο του 2021 και προσεγγίζει (αν και έχει δρόμο ακόμη να διανύσει) τα αντίστοιχα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε ΗΠΑ και Ασία. 

Στις εκτιμήσεις αυτές προχώρησε το VC, Atomico, στις οποίες όπως επισημαίνει, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς σχεδόν 100 startups έγιναν μονόκεροι (η αποτίμησή τους έφθασε ή ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια), με το σύνολο πλέον των unicorns στην ευρωπαϊκή ήπειρο να έχει φθάσει τον αριθμό των 323. 

«Χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για να ανέλθει η συνολική αξία των ευρωπαϊκών startups στο 1 τρισ. δολάρια, ένα ορόσημο που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2018», επισημαίνει ο εκ των εταίρων της Atomico, Τομ Βεχμάιερ. «Είκοσι τέσσερις μήνες αργότερα ο κλάδος είχε διπλασιάσει την αξία του και φέτος άγγιξε τα 3 τρισ. δολάρια», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα η Ευρώπη να έχει εισέλθει στην εποχή των Big Tech. 

Αν και το κλίμα στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα είναι θερμό, η Ευρώπη παραμένει αρκετά πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου οι συνολικές επενδύσεις προβλέπεται να αγγίξουν τα 200 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της EY. Αναφορικά με την Ασία, το Crunchbase, αναφέρει ότι η συνολική χρηματοδότηση έως τα τέλη του γ΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους είχε ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.

Για τις ευρωπαϊκές startups, η αναζήτηση για καλύτερες αποδόσεις από μια ολοένα και πιο διαφοροποιημένη βάση επενδυτών, όπως τα hedge funds είναι μια συγκυρία η οποία τις έχει ωφελήσει σε μέγιστο βαθμό και κάτι που εν μέρει οφείλεται στον ευρωπαϊκό κλάδο της τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Βεχμάιερ. «Πρόκειται για το καλύτερο σύνολο ταλέντων και ιδρυτών που έχουμε δει ποτέ, επομένως πρόκειται για έναν ενάρετο κύκλος επιτυχίας από τον οποίο γεννάται περισσότερη επιτυχία, καθώς η τεχνολογία έχει κατασθεί βασικός μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή».

Η Ευρώπη διαθέτει τον ισχυρότερο αγωγό που είχε ποτέ για startups σε πρώιμο στάδιο, που επί του παρόντος αντιπροσωπεύει το 33% του συνόλου των κεφαλαίων που επενδύονται παγκοσμίως σε γύρους χρηματοδότησης έως και 5 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 35%. 

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ η χρηματοδότηση των startups το 2021-1

Υπήρξε επίσης μια έκρηξη σε γύρους χρηματοδότησης στο τελευταίο στάδιο και στο στάδιο large-scale, κάτι που αποτυπώνει την τάση οι εταιρείες να επιλέγουν να παραμείνουν ιδιωτικές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αντλούν κεφάλαια από ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2020, ο φετινός αριθμός των γύρων χρηματοδότησης ύψους 250 εκατ. δολαριών ή και περισσότερο ήταν δεκαπλάσιος. 

Ένα χρόνιο ερώτημα είναι το πότε και πού οι επιτυχημένες ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες επιλέγουν να καταστούν δημόσιες εταιρείες (εάν δεν έχουν εξαγορασθεί από κάποιον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό). Υπάρχουν 122 μονόκεροι που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, έναντι μόλις 50 που έχουν εισέλθει στα χρηματιστήρια. Την ίδια ώρα ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός επιλέγει τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ -μια τάση που εν μέρει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μόδα με τις Εταιρείες Απόκτησης Ειδικού Σκοπού (SPACs)- με το πρόβλημα να εμφανίζεται περισσότερο διογκούμενο στη Μεγάλη Βρετανία. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Atomico, η μεγαλύτερη αξία από τις Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών παραμένει στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το 2021 οι ΙΡΟs των τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη ξεπέρασαν αυτές στις ΗΠΑ, φθάνοντας τις 122 έναντι 90, ωστόσο η αξία τους συνήθως ήταν μικρότερη σε σχέση με των αμερικανικών ομολόγων τους. Οι εγγραφές στην Ευρώπη περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την εταιρεία παράδοσης τροφίμων Deliveroo, την εταιρεία πληρωμών Wise και την εταιρεία security, Darktrace.

«Ο ευρωπαϊκός κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής», επισήμανε σε ανακοίνωση ο Κρις Γκρου, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Orrick με έδρα το Λονδίνο. «Το τρέχον ρεκόρ των επενδύσεων είναι το επιστέγασμα μιας πολυετούς προσπάθειας η οποία επί της παρούσης αποδίδει», καταλήγει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρώπη: Οι startups ανταμοίβουν περισσότερο τους εργαζόμενους με μετοχές

Startups: Αυτοί είναι οι μισθοί που πληρώνουν στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή start up που θέλει να «κοιτάξει στα μάτια» την Coinbase

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News