Start Ups Πέμπτη 18/11/2021, 15:27
START UPS

Paytm: Απογοήτευσε στο χρηματιστηριακό της ντεμπούτο 

Η είσοδος της Paytm στο χρηματιστήριο αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές

Paytm: Απογοήτευσε στο χρηματιστηριακό της ντεμπούτο 

Απώλειες οι οποίες άγγιξαν ακόμη και το 26% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης κατέγραψε η μετοχή της ινδικής fintech, Paytm, στο ντεμπούτο της στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Η πτώση πλέον του 20% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, τράβηξε προς τα κάτω ολόκληρο το χρηματιστήριο της Ινδίας, ενώ μετά τις σημερινές απώλειες η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών διαμορφώθηκε στα 14,9 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 20 δισ. δολάρια που είχε θέσει ως στόχο η ίδια η startup. 

H Paytm κατά την Αρχική της Δημόσια Εγγραφή, άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων και έγραψε έτσι ρεκόρ, καθώς ήταν η μεγαλύτερη ΙΡΟ που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ινδία.

Το σημερινό απογοητευτικό της ντεμπούτο προκαλεί προβληματισμό στο startup οικοσύστημα της Ινδίας, καθώς πολλές είναι οι νεοφυείς εταιρείες που θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο προς το χρηματιστήριο αντλώντας χρήματα από τις κεφαλαιαγορές. 

Η είσοδος της Paytm στο χρηματιστήριο αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ινδία και μία από τις μεγαλύτερες στην Ασία. 

Ωστόσο η πορεία της μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς στα δέκα χρόνια ύπαρξης της δυσκολεύθηκε να εξασφαλίσει κεφάλαια από τους επενδυτές και βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας. Εντούτοις και παρά τα προβλήματα, στη fintech έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους επενδυτές όπως η SoftBank και Alibaba, έχοντας συμμετάσχει σε γύρους χρηματοδότησης που έχουν προηγηθεί. 

Επί του παρόντος, η Paytm ανταγωνίζεται με εταιρείες όπως η Google και το Facebook στην αγορά της επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών, εταιρείες οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της Ινδίας η οποία έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η αξία της εν λόγω αγοράς από τα 200 δισ. δολάρια που άξιζε το 2019, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch.com

Διαβάστε επίσης:

Η ευρωπαϊκή start up που θέλει να «κοιτάξει στα μάτια» την Coinbase

Klarna:Ένα success story με εργαζόμενους εκατομμυριούχους 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News