Start Ups Παρασκευή 16/07/2021, 16:09
START UPS

Paytm: «Πλώρη» να σημειώσει ρεκόρ για ΙΡΟ στην Ινδία 

Paytm: «Πλώρη» να σημειώσει ρεκόρ για ΙΡΟ στην Ινδία 

Ρεκόρ για Αρχική Δημόσια Εγγραφή τεχνολογικής εταιρείας στην Ινδία θα σημειώσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η startup ψηφιακών πληρωμών Paytm. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στη χώρα της Ασίας και με παρουσία σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, επιδιώκει να αντλήσει 166 δισ. δολάρια ινδικές ρουπίες (2,2 δισ. δολάρια) από τη διάθεση των μετοχών της, με την αποτίμησή της να φθάνει στα 25 δισ. δολάρια, επίπεδο που θα θέσει νέο ρεκόρ για ΙΡΟ τεχνολογικής εταιρείας στην Ινδία. 

Οι τεχνολογικές startups «ανθίζουν» στην Ινδία, μια χώρα στην οποία οι unicorns (με αξία 1 δισ. δολαρίων ή περισσότερο) είναι κάτι σαν σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο η Paytm με την αξία της επί του παρόντος στα 16 δισ. δολάρια είναι μια από τις πιο πολύτιμες startups στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. 

Η fintech είναι μια εταιρεία στην οποία έχουν επενδύσει μεγαθήρια όπως η Berkshire Hathaway, η Softbank και ο επενδυτικός βραχίονας της Alibaba, Ant. 

Το 2012 έλαβε την έγκριση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ινδίας να λανσάρει το ψηφιακό πορτοφόλι στις υπηρεσίες της, για να εξελιχθεί στο βασικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της. Το 2014 σύναψε συμφωνία με την Uber ως πάροχος πληρωμών στους οδηγούς της, ενώ το 2015 έκλεισε άλλη μια πολύ μεγάλη συμφωνία με το σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων των Ινδικών Σιδηροδρόμων, μέσω του οποίου πωλούνται σχεδόν 25 εκατ. εισιτήρια ετησίως. 

Ωστόσο η ζήτηση για τις υπηρεσίες της και την εφαρμογή της τη μεγάλη ώθηση την πήρε τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι με μια ξαφνική απόφαση απαγόρευσε την κυκλοφορία των δύο μεγαλύτερων σε αξία χαρτονομισμάτων της Ινδίας -περί του 86% των μετρητών της χώρας την περίοδο εκείνη-, στην προσπάθειά του να περιορίσει την φοροδιαφυγή και τον παράνομο πλούτο. 

Μέσα σε ένα μήνα η startup προσέθεσε 10 εκατ. νέους χρήστες, καθώς από περί των 10.000 νέων χρηστών την ημέρα, πλέον εγγράφονταν σχεδόν 500.000 νέοι χρήστες ημερησίως. 

Επί της παρούσης οι χρήστες των συστήματος πληρωμών της ανέρχονται σε 114 εκατ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News