Start Ups Σάββατο 16/10/2021, 19:59
START UPS

Startups: Νέα ρεκόρ στις χρηματοδοτήσεις έφερε το 3ο τρίμηνο

Μετά τις επιδόσεις-ρεκόρ του δεύτερου τριμήνου του έτους

Startups: Νέα ρεκόρ στις χρηματοδοτήσεις έφερε το 3ο τρίμηνο

Το 2021 αποδεικνύεται, μέχρι στιγμής, εξαιρετική χρονιά για την παγκόσμια αλλά και για την ευρωπαϊκή VC σκηνή. Έτσι, μετά τις επιδόσεις-ρεκόρ του δεύτερου τριμήνου του έτους, οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) παγκοσμίως συνέχισαν να ανεβαίνουν σε νέα υψηλότερα επίπεδα και στο τρίτο τρίμηνο.

Το State of Venture Q3’21 Report της CB Insights παρουσιάζει τις τάσεις που επικράτησαν στην αγορά των κεφαλαίων επενδυτικών συμμετοχών και, όπως φαίνεται, πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία ακόμη επιτεύχθηκαν σημαντικοί σταθμοί. Συγκεκριμένα, ποτέ ξανά, έως και το έτος που διανύουμε, η παγκόσμια χρηματοδότηση δεν είχε φτάσει τα 100 δισ. δολάρια σε ένα μόνο τρίμηνο. Φέτος όμως, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ αυτό το ποσό, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους η χρηματοδότηση έφτασε στα 128,5 δισ. δολάρια, το δεύτερο αντίστοιχα στα 151 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το τρίτο τρίμηνο άγγιξε τα 158,2 δισ. δολάρια. Μάλιστα, τα δύο τελευταία τρίμηνα είναι πρώτα στην κατάταξη όσον αφορά τη συνολική χρηματοδότηση επιχειρήσεων την τελευταία δεκαετία.

Startups: Νέα ρεκόρ στις χρηματοδοτήσεις έφερε το 3ο τρίμηνο-1

Ένα ακόμη ρεκόρ που καταρίφθηκε, μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι ο αριθμός των επενδυτικών mega-rounds (επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων) ο οποίος και αυτός έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας τα 409. Τα mega-rounds μπορεί να αποτελούν μόνο το 4% του παγκόσμιου αριθμού των χρηματοδοτήσεων, αλλά καλύπτουν το 58% της συνολικής χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης των mega-rounds στο τρίτο τρίμηνο, ανήλθε σε 91,3 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν έναν χρόνο και 7% υψηλότερο από το ρεκόρ του προηγούμενου τριμήνου. 

Startups: Νέα ρεκόρ στις χρηματοδοτήσεις έφερε το 3ο τρίμηνο-2

Τα υψηλά ποσά χρηματοδότησης φαίνεται πως γέννησαν και αρκετούς νέους μονόκερους (startups με αποτίμηση που ξεπερνάει το 1 δισ. δολάρια), καθώς πλέον ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 848. Συγκεκριμένα, στο τρίτο τρίμηνο είχαμε την εμφάνιση 127 νέων μονόκερων, 69 από τις Η.Π.Α, 30 από την Ασία και 15 από την Ευρώπη. Από αυτές, αξίζει να αναφέρουμε πως το 33% είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του FinTech.

Τέλος, οι παγκόσμιες αυτές τάσεις φαίνονται πως επηρεάζουν και την Ευρώπη, καθώς το ποσό χρηματοδοτήσεων από την αρχή του 2021 έως σήμερα  έφτασε το ποσό των 72 δισ. δολαρίων, 87% υψηλότερο από το συνολικό ποσό του περασμένου έτους. Παρατηρούμε επίσης πως το ποσό αυτό, μοιράζεται ανάμεσα σε 5.099 επενδύσεις, γεγονός που αποδεικνύει έντονη κινητικότητα στην ευρωπαϊκή startup σκηνή.

Startups: Νέα ρεκόρ στις χρηματοδοτήσεις έφερε το 3ο τρίμηνο-3

Το μόνο σίγουρο είναι πως η εκρηκτική αυτή χρονιά συνεχίζεται με μεγάλη δυναμική και όλα δείχνουν πως αναμένεται να κλείσει με νέα ρεκόρ, ετοιμάζοντας το έδαφος για τις επενδύσεις του 2022.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS