Start Ups Πέμπτη 30/09/2021, 16:23
ΕΚΘΕΣΗ GSER

Στα top 100 αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups η Αθήνα

Ποια πόλη δεσπόζει στην κορυφή

Στα top 100 αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups η Αθήνα

Μεταξύ των θέσεων 71 και 80 κατατάσσεται η Αθήνα στη λίστα με τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα για νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην ίδια δεκάδα μεταξύ 100 πόλεων περιλαμβάνονται και η Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη), η Αντβέρπ (Βέλγιο), το Σεντ Λούις (ΗΠΑ), το Σιαμέν (Κίνα), τη Ρώμη (Ιταλία) το Μπρίσμπεϊν (Αυστραλία), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Κάνσας Σίτι (ΗΠΑ), και η Κρακοβία (Πολωνία).

Σύμφωνα με την έκθεση GSER της Startup Genome σε συνεργασία με το Global Entrepreneurship Network για το 2021, η Αθήνα συγκεντρώνει σε κλίμακα του 10 χαμηλότατη βαθμολογία ως προς την απόδοση των νεοφυών επιχειρήσεων (1), καθώς και ως προς τη χρηματοδότηση (2) και την προσβασιμότητα της αγοράς (2). Ωστόσο, υψηλότερη βαθμολογία (4) συγκεντρώνει ως προς τα ταλέντα και την εμπειρία που προσελκύονται στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων. Βέβαια, εντός της ίδιας δεκάδας υψηλότερη βαθμολογία για τη συγκέντρωση ταλέντων και εμπειρίας έχει το Σιαμεν της Κίνας (8). Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ξεπερνά στην κατάταξη τη γειτονική Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Πράγα, το Ρίο, αλλά και το Άμπου Ντάμπι μεταξύ άλλων.

Στην κορυφή της λίστας δεσπόζει η Βομβάη, η οποία συγκεντρώνει εντυπωσιακή βαθμολογία σε όλους τους τομείς με 10 στην απόδοση, 10 στη χρηματοδότηση, 9 στην προσβασιμότητα της αγοράς και 10 στην προσέλκυση ταλέντων και εμπειρίας. Με επίσης υψηλότατες βαθμολογίες, ακολουθούν η Κοπεγχάγη, η Τζακάρτα, η Γκουανγκζού (Κίνα) και η Βερκελώνη, η οποία εκτοξεύθηκε στην πρώτη πεντάδα ξεπερνώντας τη Μαδρίτη που βρίσκεται στο νούμερο 8 της λίστας. Σημειώνεται πως στη δέκατη θέση της λίστας με τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα για startups βρίσκεται η Ζυρίχη και στη 12η οι Βρυξέλλες.

Είναι συνεπώς εμφανές ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ισχυρή παρουσία στη λίστα, καθώς στις κορυφαίες 10 οι μισές βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο. Συνολικά μεταξύ των 100 της λίστας οι 37 είναι εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι 30 είναι στη Βόρειο Αμερική (Καναδάς και ΗΠΑ), οι 19 στην Ασία, οι 5 στη Λατινική Αμερική και οι 4 στη Μέση Ανατολή. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στην Οκεανία και στην Αφρική.

Συνολικά τα 100 ταχύτερα αναδυόμενα οικοσυστήματα έχουν αξία μεγαλύτερη από 540 δισ. δολάρια, 55% αυξημένη σε σχέση με το 2020. Παρότι η Ευρώπη και η Βόρειος Αμερική φιλοξενούν την πλειοψηφία των αναδυόμενων αγορών για νεοφυείς επιχειρήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόοδο σημείωσε η Λατινική Αμερική σε σχέση με πέρυσι χάρη στο Μπουένος Άιρες, το Σαντιάγο, το Ρίο που μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα.

Ανεπτυγμένα οικοσυστήματα

Πέραν των αναδυόμενων η έκθεση της Startup Genome σε συνεργασία με το Global Entrepreneurship κατατάσσει και τις ήδη ανεπτυγμένες αγορές για startups και βέβαια στην κορυφή της λίστας με δεκάρια σε κάθε βαθμολογία βρίσκεται η Σίλικον Βάλει. Ακολουθούν σε ισοπαλία το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη και έπειτα το Πεκίνο, η Βοστώνη, το Λος Άντζελες, το Τελ Αβίβ, η Σαγκάη, το Τόκιο και το Σιάτλ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News