Start Ups Πέμπτη 14/10/2021, 15:04
START UPS

Τεράστια κέρδη για επενδυτές και venture capital από τις SPAC

Τεράστια κέρδη για επενδυτές και venture capital από τις SPAC

Το κύμα των νεοφυών επιχειρήσεων που εισήχθη στο χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση στις συγχωνεύσεις με εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) παρήγαγε περισσότερα από 500 δισ. δολάρια σε έκτακτα κέρδη για τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital).

Ενδεικτικά, τουλάχιστον 93 νεοφυείς επιχειρήσεις προχώρησαν σε αρχική δημόσια προσφορά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν 513,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της PitchBook. Το ποσό αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε επίσης: SPACs: Γιατί ξαφνικά έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς

Τα κέρδη για τους επενδυτές και τα venture capitals ήταν αντίστοιχα υψηλά, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι εταιρείες Airbnb, DoorDash και Snowflake εισήχθησαν στο χρηματιστήριο για πρώτη φορά το 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της PitchBook, οι συμφωνίες με venture capitals αυξήθηκαν κατα 40% σε σχέση με πέρυσι.

Η εικόνα της αγοράς είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, με αποτέλεσμα ορισμένοι επενδυτές να έχουν ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση των startup. «Ασκεί πολλή πίεση στο να φτιαχτεί μία σπουδαία εταιρεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Andrew Adams της Oak HC/FT στους Financial Times.

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιάζουσα περίπτωση της Robinhood, οποία εταιρεία παρήγαγε τις υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές το τρίτο τρίμηνο, αφότου έκανε αρχική δημόσια προσφορά με κεφαλαιοποίηση 32 δισ. δολαρίων.  Η Robinhood πριν εισηχθεί στο χρηματιστήριο είχε συγκεντρώσει 5,6 δισ. Δολάρια σε χρηματοδοτικό γύρο από ιδιώτες επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: Robinhood: Δεν έπεισε στο ντεμπούτο της

Επιπλέον, η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase προχώρησε στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά μέχρι στιγμής για φέτος, πετυχαίνοντας κεφαλαιοποίηση 76 δισ. Δολαρίων την πρώτη ημέρα που οι μετοχές της μπήκαν στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο. Πριν από την αρχική δημόσια προσφορά, η Coinbase είχε συγκεντρώσει λιγότερα από 600 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News