Start Ups Δευτέρα 11/10/2021, 16:21
START UPS

Τουρκία: Στο στόχαστρο της Επ. Ανταγωνισμού η Trendyol

Οι επιδόσεις της startup είναι εντυπωσιακές, έχοντας μέσα σε διάστημα τριών χρόνων πολλαπλασιάσει τα έσοδά της

Τουρκία: Στο στόχαστρο της Επ. Ανταγωνισμού η Trendyol

Έρευνα έχει ανοίξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Τουρκία εναντίον της εταιρείας διαδικτυακού λιανικού εμπορίου Trendyol, η οποία έχει τη στήριξη του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, για φερόμενες πρακτικές της με τις οποίες καταπάτησε του νόμους περί ανταγωνισμού στη γείτονα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής την οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η απόφαση πάρθηκε κατόπιν μιας προκαταρκτικής έρευνας της οποίας τα ευρήματα δικαιολογούν περεταίρω έρευνα. 

Η Trendyol είναι από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στην Τουρκία. Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε άντλησε 1,5 δισ. δολάρια και η αποτίμησή της έφθασε στα 16,5 δισ. δολάρια όντας η πρώτη τουρκική startup που γίνεται decacorn, δηλαδή νεοφυής εταιρεία με αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων. 

Δεν είναι μόνο η πιο ακριβή startup στην Τουρκία και η πρώτη που έγινε decacorn, αλλά είναι η πιο ακριβή εταιρεία γενικότερα, αφού η χρηματιστηριακή αξία της κατασκευάστριας χάλυβα Erdemir, αγγίζει τα 8 δισ. δολάρια. 

Η Alibaba έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην τουρκική startup και μάλιστα νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, συμμετείχε με 350 εκατ. δολάρια σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που έφερε τότε την αξία της εταιρείας στα 9,4 δισ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τον πήχυ των 10 δισ. δολαρίων, για να «προβιβαστεί» και να γίνει decacorn. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Τουρκία όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου γνώρισε μεγάλη άνθηση πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, το 2020 ο όγκος των διαδικτυακών αγορών, πραγματοποίησε «άλμα» κατά 66% στα 226,2 δισ. τουρκικές λίρες (27,4 δισ. δολάρια). Βάσει των στοιχείων του Euromonitor, το μερίδιο αγοράς που αναλογεί στην Trendyol φθάνει στο 34%, δίνοντας της την πρώτη θέση αναφορικά με τις διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις στη γείτονα. 

Οι επιδόσεις της startup είναι εντυπωσιακές, έχοντας μέσα σε διάστημα τριών χρόνων πολλαπλασιάσει τα έσοδά της κατά είκοσι φορές, ενώ για το 2021 εκτιμάει ότι αυτά θα ανέλθουν στα 10 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News