Start Ups Δευτέρα 29/03/2021, 16:49
START UPS

Η Cazoo αφήνει το Λονδίνο για τα «μάτια» της Wall Street 

Η Cazoo αφήνει το Λονδίνο για τα «μάτια» της Wall Street 

Η βρετανική startup Cazoo, ανακοίνωσε τη συμφωνία να συγχωνευθεί με την Ajax I προκειμένου να εισέλθει στο χρηματιστήριο και γίνεται έτσι άλλη μια εταιρεία που προστίθεται στη μακροσκελέστατη λίστα εκείνων που από ιδιωτικές γίνονται δημόσιες μέσω συγχώνευσης με SPAC (Εταιρείες Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού). 

Η startup η οποία έχει μια πλατφόρμα στην οποία εμπορεύεται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, επιδιώκει να αντλήσει από την εγγραφή της στο χρηματιστήριο 1,6 δισ. δολάρια, 800 εκατ. δολάρια από την Ajax I και 800 εκατ. δολάρια από μια σειρά επενδυτές, ένα ποσό που θα φέρει την αποτίμησή της στα 7 δισ. δολάρια. 

Όμως η Cazoo δεν θα κάνει την εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αλλά σε αυτό της Νέας Υόρκης, γυρνώντας την πλάτη στο χρηματιστήριο της χώρας προέλευσής της, προς τέρψιν της Wall Street. 

Η απόφαση αυτή επιφέρει πλήγμα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, καθώς μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χάσει το ρόλο του ως χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης, από τη στιγμή που οι εταιρείες του κλάδου αποχωρούν από το Λονδίνο, προκειμένου να μην χάσουν την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. 

Πρόσφατα η ανακοίνωση της εταιρείας διανομής γευμάτων Deliveroo, ότι θα κάνει την Αρχική της Δημόσια Προσφορά στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, έδωσε κάποια «πνοή» στην αγγλική πρωτεύουσα, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ακόμη και από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. 

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στο στόχο μας να μετασχηματίσουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι αγοράζουν αυτοκίνητα στην Ευρώπη», αναφέρει σε δήλωση ο ιδρυτής και CEO της Cazoo Άλεξ Τσέστερμαν. «Έχουμε δημιουργήσει την πιο ολοκληρωμένη και πλήρως ενσωματωμένη προσφορά στον μεγαλύτερο κλάδο λιανικής πώλησης, ο οποίος σήμερα διαθέτει πολύ χαμηλή ψηφιακή διείσδυση. Αυτή η συμφωνία θα μας προσφέρει περίπου 1 δισ. δολάρια επιπλέον κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξή μας και χαίρομαι που συνεργάζομαι με τον Νταν Οχ και την ομάδα του στην AJAX Ι, για να επεκταθούμε γρήγορα και να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία για την αγορά αυτοκινήτων στους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνει.

Η εταιρεία πέρυσι με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει σχεδόν μηδενίσει τις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, παρέδωσε 20.000 αυτοκίνητα στη Βρετανία. Μετρά περί των 6.000 συνδρομητών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία και πέρυσι άντλησε 427 εκατ. δολάρια, με την αποτίμησή της να φθάνει στα 2,5 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η αξία της σχεδόν θα τριπλασιασθεί, όταν θα ανέβει τα σκαλιά της Wall Street. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS