Start Ups Πέμπτη 4/03/2021, 14:47
START UPS

Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Deliveroo θα γίνει στο Λονδίνο

Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Deliveroo θα γίνει στο Λονδίνο

Μια από τις πιο πολυαναμενόμενες Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές της Ευρώπης, αυτή της start-up Deliveroo, με αντικείμενο την παράδοση γευμάτων, θα λάβει χώρα τελικά στο Λονδίνο, την πόλη «καταγωγής» της εταιρείας, όπως έκανε γνωστό σήμερα Πέμπτη με ανακοίνωσή της. 

Η ΙΡΟ αυτή θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το Σίτι να ανακτήσει μέρος από τη χαμένη του αίγλη ως χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, καθώς η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε τη μαζική φυγή χρηματοπιστωτικών εταιρειών προς άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις, προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σε κάποιες συνεδριάσεις ξεπέρναει αυτόν του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. 

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που έχει η απόφαση αυτή της Deliveroo, είναι ότι για την ΙΡΟ της εταιρείας, θέση πήρε μέχρι και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών. 

Η start-up εντέλει μετά από ένα διάστημα που εξέταζε τις επιλογές της και στη διάρκεια του οποίου τα σενάρια και οι θεωρίες έκαναν την εμφάνισή τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, αποφάσισε να εισέλθει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, για την ΙΡΟ της αξίας 8 δισ. στερλινών. 

Η εταιρεία όμως θα κάνει χρήση της εισαγωγής με μετοχές «διπλής κλάσης», δηλαδή εκδίδοντας κοινές μετοχές και προνομιακές που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων. Με αυτό τον τρόπο ο Γουίλ Σου ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας θα μπορέσει να διατηρήσει μεγαλύτερο έλεγχο σε αυτήν. Οι μετοχές διπλής κλάσης ή κατηγορίας είναι μια πρακτική πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ, με το Facebook και την Alphabet μητρική της Google, να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Στην περίπτωση της Deliveroo η δομή της διπλής κλάσης θα έχει διάρκεια μόνο τρία χρόνια και στη συνέχεια η μετοχική σύνθεση της εταιρείας θα ακολουθήσει τη συνήθης μορφή. 

«Η Deliveroo γεννήθηκε στο Λονδίνο», αναφέρει ο Σου στη σημερινή ανακοίνωση. «Εδώ ίδρυσα την εταιρεία και παρέδωσα την πρώτη μας παραγγελία. Το Λονδίνο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ζήσεις, να εργαστείς, να κάνεις δουλειές και να φας. Γι’ αυτό είμαι τόσο περήφανος και ενθουσιασμένος με την εγγραφή εδώ», συμπλήρωσε. 

Δηλώσεις όμως για την απόφαση αυτή της εταιρείας της οποίας επενδυτής είναι μέχρι και η Amazon, έκανε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.  

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ξεκινήσει, να αναπτυχθεί και να εισαχθεί μια επιχείρηση -και είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε αυτήν τη φήμη τώρα που αποχωρήσαμε από την Ε.Ε. Εξετάζουμε μεταρρυθμίσεις για να ενθαρρύνουμε ακόμη πιο ανεπτυγμένες και δυναμικές επιχειρήσεις να εισαχθούν  στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ρίσι Σουνάκ. 

«Η Deliveroo έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και είναι μια πραγματική βρετανική τεχνολογική επιτυχημένη ιστορία» πρόσθεσε. «Είναι υπέροχο νέο ότι το επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της θα είναι στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, techcrunch

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News