Start Ups Δευτέρα 15/03/2021, 18:02
START UPS

Με μετοχές αξίας 1 δισ. λιρών η Deliveroo «σπάει» τα κοντέρ στο Λονδίνο  

Με μετοχές αξίας 1 δισ. λιρών η Deliveroo «σπάει» τα κοντέρ στο Λονδίνο  

Μετοχές αξίας 1 δισ. στερλινών (1,39 δισ. δολάρια) προτίθεται να διαθέσει στο επενδυτικό κοινού η Deliveroo, όπως έκανε γνωστό σήμερα Δευτέρα με ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο της Αρχικής της Δημόσιας Προσφοράς (ΙΡΟ) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στη μεγαλύτερη ΙΡΟ στο Σίτι σε επτά χρόνια.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εγγραφή θα περιλαμβάνει επίσης μετοχές από κάποιους από τους ήδη υπάρχοντες μετόχους, μια κίνηση που ενδεχομένως θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την αξία της αποτίμησής της.

Βάσει του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης που πραγματοποίησε τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία διανομής γευμάτων, η χρηματιστηριακή της αξία αναμένεται να φθάσει τα 7 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ΙΡΟ στο Λονδίνο μετά αυτή των Βασιλικών Ταχυδρομείων τον Οκτώβριο του 2013.

Στην ίδια ανακοίνωση η startup που έχει τη στήριξη της Amazon, επιβεβαίωσε ότι θα εκδώσει μετοχές διπλής κλάσης, δηλαδή κοινές και προνομιούχες με το μεγαλύτερο ποσοστό των δεύτερων να κατευθύνεται στον ιδρυτή και CEO της startup Γουίλ Σου. Κάθε προνομιακή μετοχή θα έχει δικαίωμα είκοσι ψήφων έναντι ενός των κοινών μετοχών, δίνοντας έτσι στον Σου τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην εταιρεία.

Επί του παρόντος η δομή της εισαγωγής με μετοχές διπλής κλάσης δεν επιτρέπεται για τις μετοχές των εταιρειών που διαπραγματεύονται στο ταμπλό του FTSE 100, ένας κανονισμός ο οποίος είναι υπό αναθεώρηση, μετά από πλήθος εκκλήσεων για κατάργησή του.

Οι Goldman Sachs και JP Morgan έχουν αναλάβει το ρόλο του συμβούλου για την όλη διαδικασία, με τις BofA, Citi και Jefferies να μετέχουν στην κοινοπραξία.

Η ΙΡΟ της Deliveroo αναμένεται με μεγάλη προσμονή, καθώς θα αποκαταστήσει εν μέρει το χαμένο μομέντουμ του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, μετά τη μαζική φυγή των χρηματοπιστωτικών εταιρειών μετά το Brexit, προς άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις, προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News