Start Ups Παρασκευή 12/03/2021, 19:20
SECRET CHORD LABORATORIES

Η startup που προβλέπει πώς ανταποκρινόμαστε στη μουσική 

Η startup που προβλέπει πώς ανταποκρινόμαστε στη μουσική 

Στη διάρκεια της φετινής άνοιξης η αμερικανική startup Secret Chord Laboratories θα θέσει σε λειτουργία την πολυαναμενόμενη πλατφόρμα της dopr, μια εφαρμογή που στηρίζεται στη νευροεπιστήμη και θα προβλέπει πως ένας ακροατής ανταποκρίνεται στη μουσική. 

Αυτό το εγχείρημα εκτός από ριζοσπαστικό είναι και μοναδικό, καθώς η προσπάθεια να αποτυπωθεί βάσει υπολογισμών αν ένα τραγούδι τυγχάνει αποδοχής από έναν ακροατή ή όχι, είναι αφενός δύσκολο αφετέρου εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. 

Πώς γίνεται λοιπόν η όλη διαδικασία; 

Η Secret Chord Laboratories κάνει χρήση της νευροεπιστήμης (της επιστήμης που εξετάζει και αναλύει το νευρικό σύστημα) και συγκεκριμένα τα ήδη υπάρχοντα συμπεράσματα που αφορούν τη μουσική, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή είναι η μυστική συνταγή της startup, όπως επισημαίνει ο εκ των ιδρυτών της Ντέιβιντ Ρόσεν. 

«Αυτό που κάνουμε είναι να τροφοδοτούμε το dorp, με πληροφορίες της νευροεπιστήμης για το πώς ψυχαγώγουνται μουσικά οι χρήστες ή πώς αντιλαμβάνονται τη μουσική, βάσει των δικών τους μουσικών “θέλω”». 

Στο ερώτημα πώς η νευροεπιστήμη μπορεί να μας εξηγήσει γιατί ένας καλλιτέχνης κυριαρχεί στα charts και κάποιος άλλο όχι, ο Ρόσεν κάτοχος PhD στη γνωστική νευροεπιστήμη, τονίζει ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ήτα  συγκροτήματα διαφέρουν αισθητά ως προς τη μουσική τους. Τι κοινό όμως έχουν; Το στοιχείο της έκπληξης.

«Βασικά ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται ασυναίσθητα σε κάποιο επίπεδο μουσικής έκπληξης» και φέρνει σαν παράδειγμα τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται πριν το τρίτο ρεφραίν στο τραγούδι «I Will Always Love You» της Whitney Houston. Στον εγκέφαλό μας του αρέσει να εκπλήσσεται ως ένα βαθμό όταν ακούει μουσική και αυτός είναι ο λόγος που ένα τραγούδι μας αρέσει ή το απορρίπτουμε. 

Το να υπάρχει αποτυπωμένη η πληροφορία το πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος τη μουσική, δίνει άλλες προοπτικές στη μουσική βιομηχανία, μια βιομηχανία που βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση για το next big thing. 

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στους δημιουργούς και τις ομάδες τους και θα μπορούν να ανεβάζουν μουσική σε αυτή και να έχουν μια πρώτη αίσθηση της απήχησης των τραγουδιών τους. 

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018, απαρτίζεται από στελέχη της μουσικής βιομηχανίας, προγραμματιστές και νευρολόγους και στόχος της σύμφωνα με τον Ρότεν είναι να «εγκαθιδρύσουμε την πλατφόρμα μας ως την πιο ακριβή μέθοδο να προβλέψουμε τη μελλοντική αξία της μουσικής». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bizjournals

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News