Start Ups Τετάρτη 10/03/2021, 16:26
START UPS

Τρεις κινεζικές startups κέρδισαν 13,65 δισ. δολάρια σε μια ημέρα

Τρεις κινεζικές startups κέρδισαν 13,65 δισ. δολάρια σε μια ημέρα

Η χθεσινή πτήση του τεχνολογικού Nasdaq την οποία και ολοκλήρωσε με κέρδη 3,69%, επέφερε σημαντικά κέρδη στις μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται στο ταμπλό του και κατ’ επέκταση στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών.

Αν για κάποιες εταιρείες η χθεσινή ημέρα αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα, τότε ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και τρεις κινεζικές startups, οι οποίες είδαν την κεφαλαιοποίησή τους συνολικά να αυξάνεται κατά 13,65 δισ. δολάρια, αφότου ακούσθηκε το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης. 

Πρόκειται για τις κινεζικές startups Nio, Xpeng Motors και Li Auto και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων. Το ποσό των 13,65 δισ. δολαρίων προέκυψε από την άνοδο της μετοχής της Nio κατά 17,44% κλείνοντας στα 41,35 δολάρια, κατά 11,33% της Xpeng στα 29,97 δολάρια και κατά 8,2% της Li Auto στα 23,08 δολάρια.  

Οι χθεσινές επιδόσεις βέβαια δεν ξεπέρασαν το +19,54% της μετοχής της αμερικανικής ηγέτιδας στην ηλεκτροκίνηση Tesla, η οποία κατάφερε σχεδόν να διαγράψει τις απώλειες άνω του 20% του αρνητικού σερί πέντε συνεδριάσεων που προηγήθηκε της χθεσινής συνεδρίασης. 

Οι τρεις μετοχές πέραν της χθεσινής ορμής του Nasdaq, βρήκαν στήριξη και από τις αναφορές ότι προτίθενται να πραγματοποιήσουν δεύτερη Αρχική Δημόσια Εγγραφή μετά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε αυτό του Χονγκ Κονγκ. 

Η διπλή εγγραφή είναι ένα μοντέλο που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο τον τελευταίο καιρό στις κινεζικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στη Wall Street, καθώς αφού έχουν εξασφαλίσει την πρόσβαση στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο, τους δίνεται η δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τους Ασιάτες επενδυτές, για τους οποίους η πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα.  

Οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες επίσης προέρχονται από μια ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά, με τις πωλήσεις της Nio το 2020 να ανέρχονται στις 43.700 μονάδες καταγράφοντας αύξηση 113% σε σχέση με το 2019, της Li Auto έφθασαν στα 32.600 οχήματα (το 2019 η εταιρεία δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή της), ενώ της Xpeng ενισχύθηκαν κατά 112% στα 27.000 αυτοκίνητα. 

moneyreview με πληροφορίες από CNBC, Nikkei Asia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News