Start Ups Κυριακή 7/03/2021, 19:00
EMBOΛΙΑ

Vaccitech: Η startup πίσω από το εμβόλιο του Πανεπιστημίου Οξφόρδης και την AstraZeneca – Το παρασκήνιο

Vaccitech: Η startup πίσω από το εμβόλιο του Πανεπιστημίου Οξφόρδης και την AstraZeneca – Το παρασκήνιο

Στο χρηματιστήριο ετοιμάζεται να εισέλθει η startup που βρίσκεται πίσω από την παρασκευή του εμβολίου κατά του Covid-19 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, προσφέροντας στους χρηματοδότες της την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες εγγραφές μεταξύ των εταιρειών που συνδέονται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδη εδώ και πολλά χρόνια. 

Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: το ίδιο το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο που φέρει μία ιστορία 900 ετών προσπαθεί να «ξαναγράψει» τους κανόνες για την οικονομική στήριξη των εταιρειών που δημιουργήθηκαν από τους ακαδημαικούς του ή «γεννήθηκαν» μέσα στα εργαστήριά του. Την ίδια στιγμή όμως, βρίσκεται σε σύγκρουση και με τη startup η οποία αναδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας και ζητά πρόσβαση στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει το πανεπιστήμιο με την AstraZeneca.

Η εν λόγω νεοσύσταση εταιρεία, που φέρει το όνομα Vaccitech, σχεδιάζει τώρα να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τους πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ. 

Oι επενδυτές υπολογίζουν το ύψος της IPO γύρω στα 700 εκατ.δολάρια με την προσδοκία ότι σύντομα η Vaccitech θα φθάσει μέχρι το τέλος του έτους την αξία του 1 δισ.δολαρίων. Μεγάλοι επενδυτές, όπως η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences και η Lilly Asia Ventures, το τμήμα venture capital της Eli Lilly έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στη startup. 

H Vaccitech συγκαταλέγεται στις κάποτε άγνωστες εταιρείες βιοτεχνολογίας που αναδείχθηκαν μέσα από την πανδημία. Ωστόσο, δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη το ρόλο της. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για τα εμπόδια στην ανάπτυξή της και για τις πρώτες αρνητικές απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε σύγκριση με άλλα εμβόλια.

Υπάρχει ακόμη ένα εμπόδιο. Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της startup και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν φέρει νέα προσκόμματα στη σύνθετη διαδικασία χρηματοδότησης. Τα σχέδια για την IPO δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται ακόμη και να αναβληθούν, αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα.

Το πανεπιστήμιο ελέγχει περίπου το 10% της startup, που ιδρύθηκε το 2016 από δύο δικούς του επιστήμονες.

Η Vaccitech, οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι της έχουν ζητήσει πρόσβαση, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, στο αποκλειστικό συμβόλαιο εμβολίων Covid-19 της Οξφόρδης με την AstraZeneca, σύμφωνα με τις πηγές. Το συμβόλαιο υπογράφηκε την περασμένη άνοιξη όταν η φαρμακοβιομηχανία συμφώνησε να κατασκευάσει και να διανείμει το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η Vaccitech και οι σύμβουλοί της υποστηρίζουν ότι το έγγραφο περιγράφει οικονομικές και νομικές υποχρεώσεις που είναι καθοριστικής σημασίας για τη δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας.

Η σύγκρουση συνεχίζεται καθώς το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσπαθεί να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο στηρίζει και προωθεί τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η Vaccitech, που επιδιώκουν να μετατρέψουν την επιστήμη και την τεχνολογία σε αποδόσεις μετόχων. Η επανέταση αυτή αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας προσπάθειας της Οξφόρδης να ανταγωνιστεί καλύτερα τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για την προσέλκυση χρημάτων και ταλέντων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News