Start Ups Τρίτη 23/02/2021, 15:55
START UPS

Η κινεζική start-up που σκέφτεται να περάσει το κατώφλι της Wall Street 

Η κινεζική start-up που σκέφτεται να περάσει το κατώφλι της Wall Street 

Όταν μια εταιρεία ανεξαρτήτως από ποια χώρα προέρχεται τη στηρίζουν επενδυτές όπως η Tencent, η Goldman Sachs και η Baidu, τότε ο δρόμος για την είσοδό της στο χρηματιστήριο μοιάζει με μονόδρομο. Κάπως έτσι φαίνεται μοιάζει και η πορεία για την κινεζική Tuhu, η οποία μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. δολαρίων τον προηγούμενο Νοέμβριο, σκέφτεται πολύ σοβαρά να περάσει τις πύλες όχι οποιουδήποτε χρηματιστηρίου, αλλά του μεγαλύτερου στον κόσμο, της Wall Street. 

Ποια είναι όμως αυτή η εταιρεία που έχει προσελκύσει επενδυτές τέτοιου βεληνεκούς και ποιο είναι το αντικείμενό της; Η Tuhu προσφέρει after sales υπηρεσίες συντήρησης οχημάτων με ολοκλήρωσή των εργασιών την ίδια ημέρα ή την επομένη, δραστηριοποιείται σε 265 πόλεις στην Κίνα και προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω της ιστοσελίδας της, την εφαρμογή για κινητά, του τηλεφωνικού της κέντρου και τρίτων συνεργαζόμενων πλατφορμών. Φέρνει σε επαφή τους πελάτες της με 2.400 συνεργεία και 6.500 συνεργαζόμενα κέντρα συντήρησης οχημάτων. 

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία στη Σανγκάη και το 2018 προχώρησε σε γύρο χρηματοδότησης, αντλώντας 450 εκατ. δολάρια, από επενδυτές όπως οι Tencent, Carlyle Group και Sequoia, ενώ ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. δολαρίων, εκτίναξε την αποτίμησή της στα 3,8 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, οι επενδυτικές τράπεζες μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, παρακινούν την Tuhu να εισέλθει στο χρηματιστήριο και μάλιστα να πραγματοποιήσει την Αρχική της Δημόσια Εγγραφή (ΙΡΟ) στις ΗΠΑ, όπου η ρευστότητα στις χρηματιστηριακές αγορές είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα διαπραγματεύονται οι μετοχές εταιρειών του όμορου χώρου με την Tuhu. 

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένο το φαινόμενο οι τεχνολογικές κινεζικές εταιρείες να κάνουν τις IPOs στις ΗΠΑ, όπου οι ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, η συνολική αξία των IPOs που πραγματοποίησαν 30 κινεζικές εταιρείες το 2020 ανήλθε στα 11,7 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών, ενώ από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, η αξία των κινεζικών IPOs έχει φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News