Start Ups Τρίτη 14/03/2023, 08:23 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Augmenta: Τα επόμενα βήματα μετά την εξαγορά – ρεκόρ

Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο management της εταιρείας μετά τη συμφωνία

Augmenta: Τα επόμενα βήματα μετά την εξαγορά – ρεκόρ

Σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ταξιδέψει το ραντάρ έξυπνης γεωργίας της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας από τον Βόλο, Augmenta, μετά την εξαγορά της, έναντι 110 εκατ. δολ., από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης CNH Industrial, τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τρακτέρ στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση περίπου 20 δισ. δολ. 

«Θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία και στο ελληνικό hub. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα ελληνικά ταλέντα και να μεγαλώσει η εταιρεία εκθετικά», αναφέρει ένας εκ των ιδρυτών, που διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο management της εταιρείας μετά την εξαγορά. Δημιούργημα δύο ταλαντούχων μηχανικών, του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και του Γιώργου Βαρβαρέλη, η Augmenta είναι από τις πρώτες ελληνικές startup εταιρείες που ανέπτυξαν τεχνολογικές λύσεις οι οποίες λύνουν τα χέρια των αγροτών και μειώνουν τα κόστη παραγωγής τους. Τα πρώτα βήματα στον κλάδο της αγροτικής τεχνολογίας έκανε ως Agile Agriculture Technologies το 2017 –όνομα που στη συνέχεια άλλαξε σε Augmenta–, ενώ σταθμό για την εξέλιξή της αποτέλεσε η συμμετοχή της στο πρόγραμμα καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg της Eurobank αλλά και η πρώτη της χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το ελληνικό fund Marathon Venture Capital το 2018.

Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα (hardware και software) το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και κάνοντας σε πραγματικό χρόνο επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργειες (ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και γενικά όλα τα δημητριακά). Στη συνέχεια το σύστημα, που αποτελείται από πολυφασματικές κάμερες, «αντιλαμβάνεται» με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης τα σημεία του χωραφιού που χρειάζονται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό και αποφασίζει αυτόματα να ρίξει όσο λίπασμα απαιτείται σε εκείνη την περιοχή του χωραφιού όπου είναι απαραίτητο. Στα «μάτια» των παραγωγών μια τέτοια λύση είναι χρήσιμη, καθώς βοηθάει στη μείωση της ποσότητας χημικών και λιπασμάτων, περιορίζοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οπως είχε αναφέρει στην «Κ» ο κ. Βαρβαρέλης, εκτός από τη λιπασματοδιανομή το σύστημα χρησιμοποιείται και για την εφαρμογή φυτοφαρμάκων (ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων) συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση άνω του 50% σε χημικά. Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τσέπη του παραγωγού αλλά και στην υγεία του ίδιου και του καταναλωτή, ενώ στόχος της ομάδας είναι να αυτοματοποιήσει κάθε ενέργεια που πραγματοποιεί ο αγρότης με τα μηχανήματά του στο χωράφι. Η εταιρεία έχει περίπου 50 εργαζομένους, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος απασχολείται στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Μεταμόρφωση, εκεί όπου αναπτύσσει και κατασκευάζει το προϊόν της. Το σύστημά της έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, με την εταιρεία να έχει πουλήσει περίπου 500 τέτοια συστήματα σε 26 χώρες.

Η εξαγορά ήρθε δύο χρόνια μετά την επένδυση της CNH Industrial στην ελληνική startup, κίνηση με την οποία απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών της Augmenta (10,5%). Το τίμημα ανήλθε στα 110 εκατ. δολ. (η συναλλαγή θα γίνει με μετρητά) και κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 35 φορές πάνω από τα έσοδα της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας. Εάν και στα σχέδια της είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα νέα τρακτέρ της CNH Industrial, η λύση της θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατασκευαστές. H ελληνική startup θα δραστηριοποιείται υπό την επωνυμία της Raven, μια εταιρεία που εξαγοράστηκε από την CNH Industrial και προσφέρει τεχνολογικές λύσεις σε πολλά γεωργικά μηχανήματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Augmenta: Εξαγοράστηκε από τον κολοσσό CNH Industrial – Στην κορυφή των ελληνικών deals

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News