Start Ups Πέμπτη 7/04/2022, 11:38 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Χρηματοδότηση 16 εκατ. δολ. έλαβε η ελληνική startup Better Origin

Χρηματοδότηση 16 εκατ. δολ. έλαβε η ελληνική startup Better Origin

Νέα χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. δολ. έλαβε η Better Origin, νεοφυής εταιρεία που έχει δημιουργήσει μικρά αγροκτήματα εντός των οποίων τοπικά απορρίμματα τροφίμων μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφές για κοτόπουλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην εταιρεία επένδυσε το βρετανικό fund Balderton Capital, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά περίπου 4,5 δισ. δολ., ενώ στον γύρο χρηματοδότησης (series A) συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Fly Ventures αλλά και το ελληνικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Metavallon VC.

Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει την ομάδα της από 30 άτομα τώρα σε 70 μέχρι το τέλος του 2022, ενώ διερευνά την πιθανότητα να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα για την πρόσληψη μηχανικών που θα επικεντρώνονται στην κατασκευή και συναρμολόγηση των μικρών αγροκτημάτων της. Το ύψος των κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει από την έναρξη λειτουργίας της φθάνει τα 19 εκατ. δολ, ενώ η τεχνολογία της δύναται να επεκταθεί σε τροφές για ψάρια, κατοικίδια, ακόμη και ανθρώπους.

Η Better Origin, δημιούργημα του Φώτη Φωτιάδη και του Σλοβένου Μίχα Πίπαν, έχει αναπτύξει αποκεντρωμένες μίνι φάρμες εντόμων, οι οποίες με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνουν τοπικά απορρίμματα τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και τα μετατρέπουν σε βιώσιμες ζωοτροφές.

Το προϊόν της εταιρείας, Χ1, είναι ένα μίνι αγρόκτημα εντός του οποίου πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα η παραπάνω διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει ο αγρότης. «Κλειδί» για να παραχθούν οι ζωοτροφές είναι τα σκουλήκια, black soldier fly, τα οποία μεγαλώνουν 5.000 φορές από την αρχική μάζα τους καταναλώνοντας τα απόβλητα.

Όπως εξηγούσε σε προηγούμενη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Φωτιάδης, το Χ1 είναι ένα εργοστάσιο που έχει συμπιεστεί μέσα σε ένα κοντέινερ. «Μέσα σε αυτό βάζουμε μηχανήματα που υπάρχουν σε ένα εργοστάσιο παραγωγής (δοχείο ανάμειξης, αντλίες, βαλβίδες, πίνακας ελέγχου κ.ά.), τα συναρμολογούμε και έπειτα χρησιμοποιούμε το λογισμικό μας για την εκτροφή των εντόμων».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, κάθε κοντέινερ μπορεί να βοηθήσει στη διατροφή 32.000 πουλερικών ελευθέρας βοσκής και στην αντιμετώπιση 150 τόνων απορριμμάτων τροφίμων ετησίως. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons προκειμένου να της προμηθεύσει 10 μίνι φάρμες για τη διατροφή κοτόπουλων που παράγουν αυγά ελευθέρας βοσκής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News