START UPS

Wikifarmer: H startup που έχει στόχο να αλλάξει την αγορά αγροτικών προϊόντων 

Wikifarmer: H startup που έχει στόχο να αλλάξει την αγορά αγροτικών προϊόντων 

Το Wikifarmer δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κενό που παρατηρείται στην ποιοτική πληροφορήση γύρω από την πρωτογενή παραγωγή. Σύντομα όμως οι δύο ιδρυτές της πλατφόρμας διαπίστωσαν ένα ακόμη πιο σημαντικό κενό, αυτό μεταξύ των παραγωγών και των μεγάλων καταναλωτών αγροτικών προϊόντων, από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έως τις εταιρείες πώλησης τροφίμων. 

Σήμερα το κενό αυτό καλύπτεται από μια μακρά αλυσίδα μεσαζόντων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καρπώνονται -στο καλύτερο σενάριο- μόλις το 20% της συνολικής αξία που δημιουργεί η αγορά αγροτικών προϊόντων, ενώ οι τελικοί καταναλωτές επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη και προμήθειες. 

Το Wikifarmer δημιουργήθηκε το 2017 από τον γεωπόνο Πέτρο Σάγκο και τον Ηλία Σούση, στέλεχος με μακρά εμπειρία στις τεχνολογικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης και της Google. Οι δύο τους φίλοι από το σχολείο αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα με στατιστικά εργαλεία για αγρότες, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες και με πάνω από 12 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες. Μέσω της wikifarmer οι αγρότες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορία, σε καλές πρακτικές άλλων περιοχών αλλά και σε σεμινάρια που διοργανώνονται από γεωπόνους.

Σύντομα αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο Marketplace χονδρικής με προϊόντα τροφίμων. «Mας έκανε εντύπωση πώς τόσο καιρό δεν υπήρχε ένα marketplace που να ενώνει απευθείας τους παραγωγούς με μεγάλους πελάτες, όπως τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες τροφίμων. Βλέποντας αυτό το κενό σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την προηγούμενη επαγγελματική μας εμπειρία και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι δύο ιδρυτές. 

To 2019 η εταιρεία έλαβε μια αρχική χρηματοδότηση (seed funding) για τη βελτίωση της τεχνολογίας της πλατφόρμας, την αύξηση του περιεχομένου της, αλλά και τη μεγαλύτερη διείσδυσης της πλατφόρμας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Ήδη έχουμε επεκτείνει το Marketplace μας στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, προσελκύοντας πάνω από 9.000 αγρότες και παραγωγούς από αυτές τις αγορές, ενώ οι αγοραστές μας έρχονται από πολλές περισσότερες χώρες, όπως Γερμανία, Σοηδία, Δανία και πολλές άλλες Βορειοευρωπαϊκές χώρες», αναφέρουν στο MR. 

«Τα βασικά μας σχέδια περιστρέφονται κυρίως γύρω από την περαιτέρω επέκταση της πλατφόρμας μας στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου οικοσυστήματος που θα βοηθήσει τους αγρότες να ψηφιοποιήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες και να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλά κομμάτια της οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι συνιδρυτές του Wikifarmer. 

Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας 

Όπως εξηγούν οι δύο ιδρυτές στόχος του Wikifarmer στο πλαίσιο της στρατηγικής farm to fork είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς να ενισχύσουν και πάλι την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και τους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση πάντα σε προϊόντα των οποίων η ποιότητα εξασφαλίζεται μέσω ενός recommendation system καθώς και με εγγύηση επιστροφής χρημάτων.

Παράλληλα, οι εταιρείες, μειώνοντας τους μεσάζοντες έως και 7 στάδια, καταφέρνουν να μειώσουν το τελικό κόστος και να έχουν πάντα διαθεσιμότητα προϊόντων. «Μπορούμε να εγγυηθούμε διαθεσιμότητα και ποιότητα ανά πάσα στιγμή, από και προς διάφορες χώρες, καθώς πολλές φορές αν προκύψει μεγάλη επείγουσα παραγγελία, μπορούν να συνδυαστούν διαφορετικοί παραγωγοί. 

Οι ιδρυτές του Wikifarmer αναφέρουν ενδεικτικά τρεις διαφορετικές περιπτώσεις που δείχνουν το πως εταιρείες αξιοποιούν την υπηρεσία: 

  • Ελληνική αλυσίδα καφέ με μεγάλη κατανάλωση χυμού πορτοκάλι (άνω των 200 κιλών την εβδομάδα) κατάφερε να μειώσει κατά 30% το κόστος αγοράς πορτοκαλιών. Και αυτό διότι μέσα από το Wikifarmer βρήκε τρεις νέους παραγωγές- προμηθευτές και πλέον παραλαμβάνει τα πορτοκάλια από την πηγή. 
  • Εταιρεία παραγωγής έτοιμων γευμάτων αύξησε την κερδοφορία της κατά 15% καθώς εξασφάλισε ότι όλα τα προϊόντα που χρειάζεται είναι διαθέσιμα ανάλογα με τη ζήτηση, ενώ πλέον έχει μια μεγαλύτερη ποικιλία προμηθευτών. 
  • Τέλος, ξενοδοχειακή αλυσίδα με παρουσία σε πολλά ελληνικά νησιά, κατάφερε να μειώσει το κόστος προμήθειας ελαιολάδου κατά 8%. Πλέον προμηθεύεται τις απαιτούμενες ποσότητες από διαφορετικούς παραγωγούς με αποτέλεσμα να βελτιστοποιεί το κόστος ανάλογα με τον μήνα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News