Κοινωνία Πέμπτη 16/12/2021, 16:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΕΙ: Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις καθηγητών – Η κατανομή

ΑΕΙ: Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις καθηγητών – Η κατανομή

Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ και κατανομή 400 θέσεων μελών ΔΕΠ επικυρώθηκαν σήμερα από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η έκτακτη επιχορήγηση κάθε Ιδρύματος αφορά κατά το 50% την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά το υπόλοιπο 50% την περαιτέρω υποστήριξη των Ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το Νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κλπ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Τονίζεται ότι η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση, όπως και η τακτική, δίνεται πλέον στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί στο Υπουργείο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και λαμβάνουν υπόψιν π.χ. τον αριθμό των φοιτητών, τον αριθμό των τμημάτων, τη γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος. 

Ως προς τις 400 θέσεις, η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης προς την Υπουργό και η οποία έγινε δεκτή ήταν:

  • το 65% των 400 θέσεων, δηλαδή 260 θέσεις, να κατανεμηθούν αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2020-21. 
  • Το υπόλοιπο 35% των 400 θέσεων, δηλαδή 140 θέσεις, να κατανεμηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν εφαρμοστεί και το προηγούμενο έτος.

Σε δήλωσή της, η Ν. Κεραμέως σημείωσε ότι «Στηρίζουμε έμπρακτα τα Ιδρύματά μας με οικονομικούς και με ανθρώπινους πόρους, στηρίζουμε τη λειτουργία και την ασφάλειά τους. Και το κάνουμε, όχι αυθαίρετα όπως γινόταν πριν από τη διακυβέρνησή μας, αλλά στη βάση αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σεβασμό στα ίδια τα Ιδρύματα και το φορολογούμενο πολίτη. Έτσι, προκρίνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη διαφάνεια στην κατανομή, κάνοντας ένα ακόμη βήμα επιπλέον των όσων προβλέπει ο νόμος για την τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και εφαρμόζοντάς τον και κατά την έκτακτη».

Ο Πίνακας Κατανομής της έκτακτης επιχορήγησης:

ΑΕΙ: Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις καθηγητών – Η κατανομή-1

ΑΕΙ: Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις καθηγητών – Η κατανομή-2

Ο Πίνακας Κατανομής των 400 θέσεων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. το έτος 2022:

ΑΕΙ: Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις καθηγητών – Η κατανομή-3

ΑΕΙ: Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις καθηγητών – Η κατανομή-4

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι σύγχρονες προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης

Ν/σ για τους τεχνοβλαστούς: Πώς η έρευνα θα βρει τον δρόμο για την εμπορική της αξιοποίηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News