Κοινωνία Σάββατο 8/05/2021, 07:18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση μέτρων: Νέο κύμα χαλάρωσης – Τι ανοίγει και πότε

Άρση μέτρων: Νέο κύμα χαλάρωσης – Τι ανοίγει και πότε

Περισσότερες «ανάσες ελευθερίας» στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα δίνουν τα νέα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες. Η αρχή γίνεται από σήμερα οπότε και επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ το σχέδιο της επανεκκίνησης και της επιστροφής στη νέα κανονικότητα θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται σταδιακά τις επόμενες μέρες φτάνοντας σε ένα πιο «ελεύθερο καλοκαίρι», όπως έχει διαβεβαιώσει η κυβέρνηση, με «όπλο» τους εμβολιασμούς και το σταδιακό χτίσιμο του τείχους της ανοσίας.

Ειδικότερα, την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις μαθητές και εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και το υπόλοιπο προσωπικό καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Τα self test διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης. Παράλληλα προβλέπονται υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Επίσης, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως Πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου. Την ίδια ημερομηνία επανεκκινούν και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Για τις 15 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η επίσημη πρεμιέρα για τον τουρισμό. Την ίδια ημερομηνία αναμένεται η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ενώ πολλοί συνδέουν την ημερομηνία αυτή και με την κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις και για το λιανεμπόριο.

«Ζωντανεύουν» οι χώροι πολιτισμού

Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%.

Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Σημειώνεται πως το άνοιγμα αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Τα ωδεία επίσης επαναλειτουργούν με αναλογία 1:1 από τις 17 Μαΐου.

Πότε ανοίγει ο αθλητισμός

Σε ό,τι αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η επιτροπή των ειδικών άναψε «πράσινο» για την επανέναρξή του αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ειδικότερα, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει τα εξής:

 • Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
 • Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.
 • Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.
 • Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).
 • Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.
 • Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με χρήση self-test στις προπονήσεις, μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Επιπλέον:

 • Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
 • Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News