Κοινωνία Σάββατο 3/04/2021, 07:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από σήμερα

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από σήμερα

Μία πρώτη μικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουμε από σήμερα, Σάββατο. Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να μετακινηθούν και εκτός των ορίων των δήμων τους, αλλά πάντα εντός της περιφερειακής ενότητας. Ελεύθερες είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις για το Σαββατοκύριακο και σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου όμως δεν θα ανοίξουν τελικά τα καταστήματα από τη Δευτέρα.  

Με αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό 6 θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα εκτός δήμου και χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο. Επιτρέπεται να ασκούνται μαζί έως τρία άτομα εκτός και εάν πρόκειται για οικογένεια. 

Σε κάθε περίπτωση η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική, ενώ οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής με καλο πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικών. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το νέο μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά και ισχύει προς το παρόν μόνο για τα Σαββατοκύριακα, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως εάν έχουμε εικόνες συνωστισμού, θα αρθεί. 

Από την άλλη εάν ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση να επεκταθoύν και τις καθημερινές, εφόσον το μέτρο λειτουργήσει σωστά. «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και αν δεν δημιουργεί πολλά παρατράγουδα θα το επεκτείνουμε και τις καθημερινές» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή του κωδικού 2 στο 13033 και ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικεία του καταναλωτή. 

Έρχεται και το «όπλο» των self test 

«Πρεμιέρα» την Τετάρτη, 7 Απριλίου, θα κάνουν εν τω μεταξύ τα πρώτα self tests, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας ολοκληρώνεται εντός της ημέρας, με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός των φαρμακείων να ξεκινήσει την Τετάρτη. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες.

Σε πρώτη φάση, τα self test θα διατεθούν σε α) μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών, και β) εκπαιδευτικούς, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 18 έως 64 ετών. Τελευταίοι θα μείνουν οι ηλικιωμένοι, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του συγκεκριμένου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Η επόμενη παράδοση των self tests είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία για τις αρχές της μεθεπόμενης.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα και τέσσερα τον μήνα. Μαζί με κάθε τεστ, θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News