ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομοθετική παρέμβαση για την εξασφάλιση θεραπειών πλάσματος

Νομοθετική παρέμβαση για την εξασφάλιση θεραπειών πλάσματος

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα εξασφάλισης θεραπειών οι οποίες βασίζονται στο πλάσμα του αίματος, επιχειρεί να δώσει ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συλλογή τους πολύτιμου αυτού βιολογικού στοιχείου του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο Υπουργός μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος (International Plasma Protein Congress) που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου ανέφερε συγκεκριμένα

«Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η κυβέρνηση μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται» και συμπλήρωσε ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για να το επιτύχουν».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η νέα νομοθεσία θα έρθει μέσα στο χρόνο πολύ πιθανό και μέσα στο καλοκαίρι.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε επενδυτές από το χώρο της υγείας να αξιοποιήσουν την επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας, λέγοντας ότι: «Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».

Επί της ουσίας, με την νέα νομοθεσία αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τη λειτουργία κέντρων συλλογής πλάσματος στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες να συλλέγουν πλάσμα, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα, με σκοπό την παρασκευή κρίσιμων φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται από αυτό, απαραίτητα για πολλές σπάνιες και σοβαρές νόσους.

Μόνο οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα που εξαρτώνται από αυτά τα φάρμακα στην Ευρώπη ανέρχονται περίπου στις 300 χιλιάδες.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, οι μόνες ποσότητες πλάσματος που συλλέγονται προέρχονται με αφαίρεση από το αίμα που έχει δωρισθεί από αιμοδότες.

Ωστόσο, πολλά κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, στο εξωτερικό επιλέγουν τη συλλογή πλάσματος μέσω της διαδικασίας της πλασμαφαίρεσης.

Εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συλλέγονται περίπου 8,4 εκατ. λίτρα πλάσματος. Η ποσότητα όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα άλλο ένα 40% να εισάγεται από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το 46% των 8,4 εκατ. λίτρα συλλέγεται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε 4 κράτη μέλη, όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν κέντρα συλλογής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτές είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Το υπόλοιπο 54% συλλέγεται μέσα από δημόσιους φορείς και από μη κερδοσκοπικούς μη κυβερνητικούς φορείς και πρόκειται κυρίως για πλάσμα που έχει ανακτηθεί από αιμοδοσία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό του πλάσματος που συλλέγεται ανέρχεται γύρω στο 10% το οποίο διατηρείται κυρίως για νοσοκομειακή χρήση.

Ο Κανονισμός SoHΟ

Τον περασμένο Δεκέμβρη, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης, γνωστό ως SoHO (Substances of Human Origin).

Ο εν λόγω κανονισμός θα αντικαταστήσει την οδηγία για το αίμα και την οδηγία για τους ιστούς και τα κύτταρα, συνδυάζοντας και τα δύο νομικά κείμενα σε ένα. Επιπλέον, θα επεκτείνει την προστασία του σε κάθε SoHO, μεταξύ αυτών και το πλάσμα, με στόχο τη διασφάλιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τους ασθενείς και τους δότες ουσιών ανθρώπινης προέλευσης και η εναρμόνιση των πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Τρίπολη από τουλάχιστον 7 φαρμακευτικές

Γεωργιάδης: Στόχος η μείωση του clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ το 2024

ΕΣΥ: Προκήρυξη για 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News