ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Τρίπολη από τουλάχιστον 7 φαρμακευτικές

Μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Τρίπολη από τουλάχιστον 7 φαρμακευτικές

Οι επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών DEMO, ΕLPEN και FARAN στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολής φαίνεται ότι άνοιξαν το δρόμο και για άλλες εταιρείες του κλάδου, να κατευθύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια προς την εν λόγω περιοχή. Μάλιστα όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία», τουλάχιστον 7 φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να αναπτύξουν αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες στην Τρίπολη, πέρα από τις 3 που υλοποιούν ήδη.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Πολιτεία είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια της φαρμακοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο το επενδυτικού clawback δουλεύει και ότι η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα χρήματα που δαπανά το κράτος. Επανέλαβε ότι το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί και αφού ολοκληρωθεί η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το 2025, θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού.

Να επισημάνουμε εδώ βέβαια ότι το επενδυτικό clawback δεν αποτελεί επί της ουσίας «φρέσκο» χρήμα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του προϋπολογισμού, αλλά αποτελεί έκπτωση από το σύνολο των επιστροφών τις οποίες καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν λόγω της υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.  

Καινοτομία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλεί ο χαμηλός προϋπολογισμός για τα φάρμακα και δη για την εισαγωγή των νέων καινοτόμων σκευασμάτων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με τη μεταφορά θεραπειών σε φθηνότερα φάρμακα, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καινοτομία. Μάλιστα σημείωσε  ότι μπορεί για το 2024 στόχος να είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά για το 2025 ο στόχος θα είναι η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού  για τα καινοτόμα φάρμακα.

Έκανε λόγο για πιο εξειδικευμένο τρόπο εφαρμογής του clawback, με περισσότερους χώρους κλειστού προϋπολογισμού, ανά κατηγορία φαρμάκου, τονίζοντας ότι τα καινοτόμα φάρμακα πρέπει να έχουν δικό τους προϋπολογισμό.

«Αυτό θα γίνει και για να μπορούν οι εταιρείες που εισάγουν σε αυτόν τον χώρο να ξέρουν περίπου ποιες θα είναι οι επιστροφές τους αλλά και για να μην αισθάνονται οι υπόλοιποι ότι η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων δημιουργεί πολύ μεγάλη πίεση στους δικούς τους προϋπολογισμούς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ούτως ώστε το περιβάλλον να γίνει συμβιωτικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαφάνεια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το 2023 ήταν μία πολύ «κακή χρονιά» από πλευράς clawback και rebate, σημειώνοντας ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο και οι εθνικές εκλογές και η χαλάρωση του συστήματος που επήλθε.

«Τα όρια αυτά είναι όχι μη βιώσιμα για την προσέλκυση της καινοτομίας, αυτή δεν έχει καν λόγο να έρθει στην Ελλάδα με αυτά τα ύψη του clawback, αλλά είναι μη βιώσιμη για την ύπαρξη της φαρμακευτικής αγοράς ως έχει», σημείωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που έλαβε, όπως η αύξηση της τιμής των φθηνών off patent και γενόσημων φαρμάκων, για τις οποίες δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.  «Το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία των σκευασμάτων με τιμή 10-15 ευρώ και οφείλονται στο γεγονός ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν συμφέρει  κανέναν να τα πουλάει στην Ελλάδα», τόνισε. Και πρόσθεσε:

«Είναι δύσκολο σε μια χώρα με τόσο αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις ότι το να πουλάει μία βιομηχανία συνεχώς με ζημία δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα, αν δεν φτιάξουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα εξασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ κερδών στη φαρμακοβιομηχανία δεν θα έχουμε φάρμακα».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, στο οποίο, σε λογικά πλαίσια , θα μπορεί η κάθε εταιρεία να ξέρει περίπου τι κύκλο εργασιών θα έχει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τι κέρδη μπορεί να έχει στο διάστημα αυτό και τι αποφάσεις πρέπει να πάρει για να έχει αυτά τα κέρδη. «Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

«Είναι αδιανόητο ένας ασθενής να χρειαστεί ένα φάρμακο και από λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης να μην το πάρει και να πεθάνει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να το πάρει», πρόσθεσε.

Φαρμακοβιομηχανία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Συνδιευθύνων Σύμβουλος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, τόνισε πως η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα μας, καθώς το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει το 12% των εργοστασίων φαρμάκου στην Ε.Ε «Το μυστικό είναι στο τρίπτυχο πρόσβαση- αυτάρκεια- επενδύσεις. Συνολικά ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει προγραμματίσει επενδύσεις 1,2 δις ευρώ έως το 2026. Είναι ένας κλάδος που δίνει αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας και παράγει προϊόντα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και CEO της DEMO, Δημήτρης Δέμος αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας πως την περίοδο του COVID η Ελλάδα πέτυχε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από μεγαλύτερες χώρες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη για καινοτομία και συνεργασία μεταξύ των εταιρειών με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. «Είναι καθήκον μας οι πρωτοβουλίες που θα δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν επιστήμονες, τεχνικοί και παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας», είπε.

Τέλος ο κ. Άρης Μητσόπουλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RAFARM, περιέγραψε την καινοτομία σαν συλλογική προσπάθεια. «Το πρόγραμμα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν αφορά μόνο υποδομές και εγκαταστάσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι αφορά την καινοτομία σε όλα τα στάδια. Καινοτομία σημαίνει συνεργασία. Πάνω από το 50% των νέων φαρμάκων αναπτύσσεται με τη συνεργασία start up με εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 180 εκατ. και 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην Τρίπολη από 3 εταιρείες

Γεωργιάδης: Στόχος η μείωση του clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ το 2024

Κάλεσμα στις φαρμακευτικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News