Κοινωνία Δευτέρα 19/02/2024, 12:41
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Απογευματινά χειρουργεία ΕΣΥ: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος – Δωρεάν 50.000 επεμβάσεις

Απογευματινά χειρουργεία ΕΣΥ: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος – Δωρεάν 50.000 επεμβάσεις

Η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας το πρωί της Δευτέρας τα στοιχεία για την οργάνωση και τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι’ αυτό φροντίζουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.

Από την αρχή ήταν προτεραιότητά μου τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με τη διοίκηση του νοσοκομείου».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο, ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Το κόστος των επεμβάσεων

Αναλύοντας τα στοιχεία με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας και σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών.

Σήμερα, όπως είπε, περιμένουν να χειρουργηθούν 7,6 εκατ. πολίτες με αναμονή 12 μηνών στη Βρετανία.

Οσον αφορά τη χώρα μας, τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε 6 μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά με το 57% που αντιστοιχεί σε 58.175 ασθενείς να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνο αναμονής».

Οσον αφορά τις επεμβάσεις, η επέμβαση καταρράκτη είναι το 18% του συνόλου και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή με 7%. Οπως έγινε γνωστό, οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά).

Το κόστος για τον πολίτη είναι από 300 ευρώ-2.000 ευρώ.

Απογευματινά χειρουργεία ΕΣΥ: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος – Δωρεάν 50.000 επεμβάσεις-1

Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα απογευματινά χειρουργεία στον μέσο όρο θα κοστίζουν 800 ευρώ σε σχέση με με τα 3.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.

Απογευματινά χειρουργεία ΕΣΥ: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος – Δωρεάν 50.000 επεμβάσεις-2

«Οσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες, θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία» τόνισε. Έτσι, το κόστος θα είναι μηδενικό για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, που αφορά 50.000 επεμβάσεις με προτεραιότητα βάσει του χρόνου αναμονής του ασθενούς. Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας έχουμε 102.000 περιστατικά σε αναμονή για χειρουργείο. Από αυτά τα 45.000 είναι σε αναμονή λιγότερο από τέσσερις μήνες, ωστόσο 55.000 πολίτες περιμένουν από τέσσερις έως 12 μήνες ενώ υπάρχουν και περιστατικά που περιμένουν πάνω από 12 μήνες για χειρουργείο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Δωρεάν 50.000 απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: Χωρίς επιβάρυνση τα απογευματινά χειρουργεία για ασθενείς που είναι στη λίστα αναμονής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News