Πολιτική Τετάρτη 23/03/2022, 12:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι πολίτες θα πληρώνουν 860 εκατ. λιγότερο ΕΝΦΙΑ, από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι πολίτες θα πληρώνουν 860 εκατ. λιγότερο ΕΝΦΙΑ, από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ

Από εφέτος και μόνιμα, οι πολίτες θα πληρώνουν 860 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ολομέλεια της Βουλής, σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για τον νέο μειωμένο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παρατήρησε ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει αναφορά ποσού 360 εκατ. ευρώ (νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ), ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 35%, είναι αποκλειστικά έργο της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι υπερβαίνει την προεκλογική δέσμευση για μείωση 30%, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο βεβαιωμένος φόρος (εκτιμήσεις για το 2022) είναι 2,234 δισ. ευρώ, ενώ για το προηγούμενο έτος ήταν 2,587 δισ. ευρώ, «άρα ουσιαστικά, 354 εκατ. ευρώ. Κι επειδή κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις με νομοτεχνικές βελτιώσεις, που καταθέτουμε, φτάνει σε 360 εκατ. ευρώ, βεβαιωμένος φόρος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσο για τη σχέση της μείωσης με το 2018, είπε ότι ήταν 3,093 δισ. ευρώ, και πάμε στα 2,234 δισ. ευρώ, δηλαδή, «860 εκατ. λιγότερος φόρος στους πολίτες, σε σχέση με αυτό που επιβάλατε εσείς το 2018», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Επισήμανε επίσης ότι, στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ εκτιμούμε ότι η μείωση δεν θα είναι 360 εκατ. ευρώ αλλά, της τάξης των 240-250 εκατ. ευρώ. «Γιατί προβλέπουμε μικρότερη μείωση του εισπραχθέντος ΕΝΦΙΑ; Διότι, επειδή μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, η εμπειρία δείχνει ότι αυξάνει η εισπραξιμότητα. Κάθε 1% αύξηση της εισπραξιμότητας, οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, της τάξης των 20 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, στην ερώτηση του κ. Αλεξιάδη για τα αποθεματικά του κράτους, είπε ότι σήμερα είναι 38,6 δισ. ευρώ, και στο τέλος του έτους περίπου 34 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News