Πολιτική Τετάρτη 23/03/2022, 08:12
ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών

Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε το «ερανιστικό» νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη και ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπέρ του άρθρου 60 για την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο επέμειναν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη για την εθνική σύνταξη τω ομογενών θέλει βελτίωση.

Το άρθρο 80 για τους δασωθέντες αγρούς ψήφισε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Στην τροπολογία για την ευθύνη του Τύπου, «ναι» δήλωσε η ΝΔ. «Όχι» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής.

Η ευθύνη του Τύπου

Η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για την ευθύνη του Τύπου, βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Η αντιπολίτευση πρέπει να εξηγήσει γιατί καταψηφίζει την τροπολογία για την ευθύνη του Τύπου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που αναρωτήθηκε αν στο μυαλό των κομμάτων της αντιπολίτευσης «η ελευθερία του Τύπου είναι η ασυδοσία της προσβολής και της συκοφαντίας; Είναι η χυδαιολογία; Είναι η λάσπη;».

«Σας φαίνεται λογικό και ως ελευθερία του Τύπου προστατευόμενη συνταγματικά το να υπάρχει έντυπο το οποίο δε μας λέει ποιος το εκδίδει; Είναι κανονικό αυτό; Όχι. Ελπίζω να λέμε όχι. Σας φαίνεται λογικό να λέει κάποιος ότι ‘μας εκδίδει μία εταιρεία ένα έντυπο’ και όταν πηγαίνω να βρω τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ο άνθρωπος αυτός να είναι αλλοδαπός, υπερήλιξ, μη έχων φυσικά το μοναδικό προσωπικό περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του; Σας φαίνεται κανονικό αυτό; Είμαι θιγόμενος. Όχι εγώ. Ο οποιοσδήποτε πολίτης. Πρέπει να εξηγήσετε στους πολίτες αυτά που κάνετε, τι καταψηφίζετε. Να βγείτε να μας το εξηγήσετε και να μας πείτε τι εννοείτε με την ελευθερία του Τύπου», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Η διαδικασία αυτή θίγει την ελευθεροτυπία; Η προσφυγή στα δικαστήρια για την προστασία της προσωπικότητας θίγει την ελευθεροτυπία; Όχι βέβαια. Διότι εδώ έχουμε συνταγματικά προστατευόμενες αξίες. Από την μια μεριά την ελευθερία του Τύπου και από την άλλη μεριά την προστασία της προσωπικότητας. Και τα δύο προστατεύει το Σύνταγμα».

«Η τροπολογία για τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, προφανώς δεν θέλει να καταργήσει την ελευθεροτυπία, ούτε καν διανοείται να κάνει κάτι τέτοιο. Το μόνο που θέλει να κάνει είναι να είναι ορατή η ταυτότητα του ιδιοκτήτη και του διευθυντή του Μέσου, ώστε να αναλαμβάνουν και τις όποιες ευθύνες για τα γραφόμενά τους», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς.

«Προφανώς γνωρίζετε ότι με αυτές τις διατάξεις μπορεί να οδηγήσετε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου στο λουκέτο. Εμείς στηρίζουμε πάντοτε κάθε ρύθμιση που συμβάλλει στη διαφάνεια και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που φέρνετε όμως είναι ένα ημίμετρο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και πρόσθεσε: «Αν πραγματικά θέλετε να αποτυπωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, γιατί δεν προχωρήσατε σε ονομαστικοποίηση των μετόχων ή των κατόχων εταιρικών μεριδίων; Αν πραγματικά θέλετε να επιβάλετε τη διαφάνεια, γιατί σπεύσατε μόλις αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, να καταργήσετε την υποχρεωτική υποβολή «πόθεν έσχες» από τους μετόχους τηλεοπτικών σταθμών και πρακτορείων διανομής τύπου;». Ο βουλευτής τόνισε ότι το κόμμα του στέκεται απέναντι από τις συκοφαντίες μως οφείλει και να προστατεύσει και το Σύνταγμα και την ελευθερία του τύπου.

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να λειτουργούν με όρους διαφάνειας, χωρίς αχυρανθρώπους και χωρίς κρυπτόμενους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη που παρατήρησε όμως ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία στη Βουλή ενώ δεν την είχε συζητήσει ούτε με την ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα επισήμανε ότι η τροπολογία καταλαμβάνει μόνο τον έντυπο Τύπο, και δεν αναφέρεται στα ηλεκτρονικά μέσα. «Εμείς θέλουμε ρύθμιση που να διασφαλίζει την ισοτιμία και την αναλογικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε αχυρανθρώπους, αλλά θέλουμε να έχουμε κανόνες ενιαίους και για όλους», είπε η Ευαγγελία Λιακούλη και πρόσθεσε: «Θα βρίσκατε σύμμαχο σε εμάς, θα βρίσκατε σύμμαχο στην παράταξη του Κινήματος Αλλαγής, αν πάλι δεν βιαζόσασταν, αν πάλι δεν το φέρνατε έτσι. Και ακόμα και εάν είχατε την επιλογή να μην συζητήσετε με κανέναν, με την ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να συζητήσετε, αν μη τι άλλο, να μας φέρετε άποψη, τεκμηριωμένη γνώμη εδώ».

Κατά των διατάξεων για την αστική ευθύνη του Τύπου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης που κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η διάταξη περιορίζεται μόνο στον Τύπο και όχι στα άλλα μέσα και στο διαδίκτυο. Κατήγγειλε επίσης ότι το ΕΣΡ, «ένα ανυπόληπτο όργανο, κυβερνητικό φερέφωνο, που δεν κάνει τίποτα για την παραβίαση της ισότιμης προβολής ή έστω αναλογικής, των κομμάτων στα ΜΜΕ, τώρα αναλαμβάνει μεσάζοντας στην επιβολή προστίμων». Ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε παράλληλα ότι «οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη ή δεν έχουν την κύρια ευθύνη και δεν πρέπει να δικάζονται», «οι ιδιοκτήτες όμως και τα διευθυντικά στελέχη έχουν ολάκερη την ευθύνη» και «ως τα πρώτα βιολιά των ιδιοκτητών, δεν μπορούν να συμμετέχουν στις ίδιες ενώσεις, στα ίδια συνδικάτα που συμμετέχουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι» γιατί «αυτοί είναι οι κατ’ εξοχήν άνθρωποι της εργοδοσίας, τα συμφέροντά τους είναι με την εργοδοσία κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων».

Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας είχε αναφερθεί στην τροπολογία σχολιάζοντας: «Ο Κιμ θα την ψήφιζε αυτή την τροπολογία. Πρέπει να μας εξηγήσει η κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου για ποιον λόγο φέρνει αυτή την τροπολογία και μάλιστα την φέρνει μόνο για τον έντυπο Τύπο». Ο κ. Χήτας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, «επειδή ενδιαφέρεται για τα media» να εξηγήσει τι θα γίνει με το ΕΣΡ και τον «εθνικό κηφήνα που ηγείται εκεί», πότε θα κάνει τη δουλειά του, διότι προς το παρόν, μοιράζει πρόστιμα μόνο σε «καναλάκια στην περιφέρεια».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τα έντυπα που της ασκούν αντιπολίτευση. Η βουλευτής μίλησε για διατάξεις «χουντικής προέλευσης» και αντισυνταγματικές που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου και διατάξεις που καταργούν, μέσω προστίμων, την ελευθεροτυπία. Όπως και το ΚΚΕ έτσι και το ΜέΡΑ25 έθεσε το ζήτημα του νέου ρόλου που ανατίθεται στο ΕΣΡ. «Η τροπολογία προσδίδει αυθαίρετα την αρμοδιότητα επιβολής των προστίμων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό όμως δεν αρμόζει με την συνταγματικά προβλεπόμενη αποστολή του, καθώς το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρεται μόνο στη ραδιοφωνία και στην τηλεόραση, ως πεδία αποκλειστικής αρμοδιότητας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», είπε η Μαρία Απατζίδη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS